Ve všední dny funguje krajská infolinka, která poskytuje podrobnosti k očkování proti koronaviru

18. leden 2021 08:47

Královéhradecký kraj posílil telefonní infolinku k očkování proti koronaviru. Linka s číslem 495 817 110 funguje od pátku a zájemci na ní mohou získat třeba radu, jak a kde se k očkování zaregistrovat. Po pátečním náporu, kdy se jen za dopoledne dovolalo kolem pěti set lidí, přidalo hejtmanství další operátory. Informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Zvládne infolinka případný rostoucí zájem volajících?

Čtěte také

Vedení Královéhradeckého kraje je přesvědčené, že ano. V pátek obsluhovali linku tři operátoři, ode dneška jich bude zhruba patnáct.

Linka by tak měla být schopná vyřídit stovky hovorů denně. Kraj navíc v případě dalšího rostoucího zájmu nevylučuje, že by buď přidal další operátory nebo rozšířil i dobu, po kterou je linka v provozu. Zatím je to každý všední den od devíti do patnácti hodin.

S čím může linka lidem pomoci?

V první řadě je potřeba říct, že linka nemá nahradit celostátní informační linku 1221, slouží spíš jen jako její alternativa nebo doplnění.

Čtěte také

Podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna je například technicky velmi složité a v současné době téměř nereálné zajistit volajícímu přímo samotný termín k očkování, i když i takové požadavky se během prvního dne provozu linky objevovaly.

Operátoři se snaží volající hlavně uklidnit a navést je na místa, kde se registrovat skutečně mohou - což je například i u svého praktického lékaře.

Čtěte také

Registrovat se k očkování zatím mohou jen senioři nad 80 let, je tedy linka určena jen pro ně?

Linka je určena především seniorům nebo jejich rodinným příslušníkům, kteří seniorům s registrací chtějí pomoci.

Zavolat na infolinku ale může samozřejmě kdokoli. Připomeňme ještě jednou samotné číslo linky - volat můžete každý všední den od devíti do patnácti hodin na číslo 495 817 110.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související