Postup očkování proti koronaviru v náchodské nemocnici a jaká je tam obsazenost covidových lůžek?

11. leden 2021 11:45

V Královéhradeckém kraji pokračuje očkování proti covidu. V krajských nemocnicích by podle harmonogramu Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje teď měli dostávat dávky především zaměstnanci a následně hospitalizovaní pacienti. 

Jaká je na začátku druhého týdne roku 2021situace v Oblastní nemocnici Náchod zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Náchodská nemocnice byla na podzim, co se týče péče o pacienty s covidem, jedním z nejvytíženějších míst v kraji. Také tady v pátek 8. ledna začalo očkování proti koronaviru.

Jak vše aktuálně pokračuje, na to jsme se zeptali ředitele Oblastní nemocnice Náchod Jana Macha. Kolik lidí už se v Náchodě stihlo oočkovat a kdo byl mezi prvními?

Čtěte také

„Od pátku 8. ledna se nám podařilo proočkovat necelých 500 zdravotníků. Mezi těmi prvními tak byly celá řada pracovníků z našich řad. Celkem se u nás chce nechat naočkovat něco přes tisíc zdravotníků. Stihli jsme také naočkovat místní pediatry a jejich sestřičky."

„Nyní budeme pokračovat očkováním dalších našich pracovníků, plánujeme potom pokračovat s pracovníky integrovaného záchranného systému, zaměstnanci zdravotní záchranné služby a také se chystáme do domovů důchodců. A připravujeme intenzivně objednávkový systém pro seniory starší 80 let," vysvětluje Jan Mach.

Tak vypadá harmonogram očkování pro nejbližší týdny

Na webových stránkách náchodské nemocnice bylo uvedeno, že zdravotní zařízení čeká v lednu pravděpodobně nejhorší období za celou epidemii. Jaké je tedy aktuální situace na covidových odděleních nejen co se týká lůžek, ale i personálního obsazení?

Čtěte také

„Aktuální situace tomu odpovídá. Když jsem dnes zjišťoval, jaký je stav na našich intenzivních lůžkách, tak ta situace tady v Náchodě nebyla od začátku pandemie horší. Z 19 intenzivních lůžek které máme, tak na 18 z nich jsou pacienti buď s umělou plicní ventilací nebo s posledním stupněm před onou umělou plicní ventilací."

Situace je vážná. Jiří Mach také na webové stránky napsal: kdo může ať pomůže. Jak mohou konkrétně lidé náchodské nemocnici pomoci?
„Určitě může pomoci každá zdravotní sestra z regionu, která by byla ochotná zapojit se do péče o covidové pacienty. Pokud by vypadla armáda, která nám v tuto chvíli výrazně pomáhá, tak bychom potřebovali muže. Chlapskou sílu, která pomůže psychicky i fyzicky unaveným sestřičkám."

Aktuálně v Oblastní nemocnici Náchod pomáhá kromě vojáků také několik desítek studentů zdravotnických škol.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související