Očkování rozděluje společnost ještě víc než roušky. A to mě mrzí, říká prof. Sylvie Dusilová Sulková

6. leden 2021

Pacienti s onemocněním ledvin patří ohledně koronaviru mezi rizikové skupiny. Jeden z nejčastějších dotazů je, jestli právě pro oslabené lidi (například po transplantaci, s dialýzou a podobně) není očkování spíš nebezpečné. Jaké jsou vedlejší účinky u nefrologických nebo i jinak chronicky nemocných pacientů?

Prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc., vedoucí lékařka Hemodialyzačního střediska Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší radioporadně o problematice očkování proti covidu-19.

Čtěte také

Pacienti s onemocněním ledvin představují rizikovou skupinu nejen pro vyšší možnost nákazy, ale bohužel také pro těžší průběh nemoci covid-19. Je to dáno z velké části tím, že onemocnění ledvin je provázeno určitou specifickou poruchou imunity. V běžném životě to není až taková komplikace, ale v současnosti to představuje větší ohrožení pro pacienty.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začalo v sobotu 2. ledna očkování proti covidu 19? Jak to pacienti zvládají?

Mezi prvními nefrologičtí pacienti nebyli, ale vzhledem k tomu, že se jedná o rizikovou skupinu, tak by měli být tito pacienti už v sobotu 9. ledna očkováni.

Očkování proti covid-19 v nemocnici Šternberk

Každého pečlivě připravujeme a kontrolujeme. Aby nikdo neměl skrytý zánět a cokoliv, co by mohlo průběh ovlivnit. Byť máme pacienty s mnoha komplikacemi, tak nic z toho není přímou kontraindikací.

Není právě pro oslabené lidi očkování nebezpečné?

Očkování je určeno k tomu, aby bylo pro pacienta ochranou proti něčemu zlému. A když dáme na misky vah očkování a jeho vedlejší účinky, tak je to velký nepoměr výhod a naprosto nepatrný zlomek rizika. To je zcela jasné a my to tak vidíme. S představou, že se očkují zdraví lidé, nemohu souhlasit. Očkují se lidé, kteří to potřebují a proto, aby byli zdraví.

Jak očkování probíhá?

0,3 mililitru očkovací látky se aplikuje velmi tenkou jehlou do svalu na paži pacienta. Po vpichu člověk zůstává ještě 30 minut v blízkosti a obdrží průkaz s přesným časem očkování a také termín, kdy se má dostavit na druhou dávku.

Svoboda člověka končí tam, kde začíná ohrožovat ostatní. Přístupem ke covidu vyjadřujeme svůj vztah ke společnosti.
Prof. MUDr. Sylvie Dusilová Sulková, DrSc.

Pro očkování se nemusí člověk prokazovat testem na covid-19. Musí ale vědět, že nemá angínu, rýmu ani jiné onemocnění, se kterým by nešel také na žádné jiné očkování. Ovšem člověk přicházející na očkování podepisuje protokol, že není v současné době v karanténě a že není vystaven tomu, že by se dalo předpokládat, že by mohl být pozitivní.

Jak dlouho po očkování je člověk chráněn před virem?

To záleží především na reakci imunitního systému, který ovšem máme nastaven každý jinak. Pokud tělo dovolí, že imunitní systém zareaguje co nejúčinněji.

Čtěte také

Například pití alkoholu imunitní reakci zásadně oslabuje. Je tedy jasné, že to bude individuální a u každého jiné.

Ale můžeme rozhodně říci, že i kdyby došlo k nákaze po ukončení ochrany po očkování, tělo už bude připraveno se s koronavirem utkat. A průběh nemoci už by tedy neměl být nijak dramatický, jaký by byl bez onoho očkování.

Svým přístupem ke covidu a k očkování neřeší člověk ovšem jen sám sebe. Řeší tím mnoho dalších souvisejících okolností ve svém vztahu ke společnosti a ostatním lidem. Svoboda každého člověka končí tam, kde začíná ohrožovat ostatní.

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Sylvií Dusilovou Sulkovou, DrSc. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související