Primátor Alexandr Hrabálek: Očkování je cesta i pomoc k návratu společnosti do normálního života

5. leden 2021

Dnes je s námi v rozhlasovém studiu primátor krajského města Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS. Se začátkem roku vždy zveme nejvýznamnější osobnosti našeho regionu, aby nás seznámily se svými plány, touhami a vizemi.

Jste takzvaný plánovač, tedy člověk, který má rád, když je vše pod kontrolou a funguje tak, jak by mělo?
Tak to je optimální možnost, že víte, co vás čeká. Ale myslím si, že každý z posluchačů ví, že každodenní život přináší věci, které vás jsou schopny překvapit z minuty na minutu. A s tím se asi nedá nic dělat.

Pavla Kindernayová a Alexandr Hrabálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Svátky vyšly tak, jak jste si přál, a proběhly s těmi nejbližšími?
Svátky mě naštěstí nepřekvapily, protože proběhly tak, jak jsme si s manželkou plánovali. Byli jsme poprvé sami dva na chalupě, poprvé jsme strávili Štědrý den pouze spolu a musím říct, že to byl příjemný den. Svátky jsme strávili velmi příjemně, 26. prosince jsme se sešli s dcerami a jejich rodinami. Takže tomu nic nechybělo.

Volného času je méně. Za to, že jsem všechno zvládal jak časově, tak profesně, vděčím především podpoře své úžasné rodiny.
Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Vždy o své rodině mluvíte opravdu hezky. Ovšem od té doby, co jste primátorem, tak asi máte volného času méně.
Volného času je méně, ale musím říct, že i ve svém minulém profesním životě jsem toho času neměl mnoho. A právě to, že jsem to zvládal jak časově, tak profesně, za to vděčím podpoře své rodiny. Manželka je velmi tolerantní, myslím si, že jsem měl velké štěstí.

Čtěte také

Rodina je na vás určitě hrdá. Na co jste hrdý vy za uplynulý rok? Co se podařilo?
Uplynulý rok byl velmi složitý, potkaly nás věci, o kterých jsme vůbec nevěděli, že by nás mohly potkat. Ale myslím si, že jsme to v našem městě zvládli, že se podařilo zrealizovat a posunout celou řadu záležitostí. A v tomto ohledu můžeme být i hrdí. Posunuli jsme podstatně dál fotbalový stadion, zajistili jsme stavbu lávky v oblasti Aldisu a podařilo se také pohnout zásadním způsobem s výstavbou křižovatky Mileta.

Covid vás určitě donutil improvizovat a možná bylo nutné táhnout za jeden provaz. Byla shoda napříč, ať už se jednalo o koalici nebo opozici?
Myslím si, že město z toho nevyšlo vůbec špatně. Podařilo se nám zabezpečit nutnými prostředky naše organizace, které také neseděly s rukama klíně a snažily se pomoci si i samy, za to jim patří obrovský dík. Zásobili jsme školy a školky, pokud fungovaly, dezinfekčními prostředky a vším potřebným. Ze začátku roku to bylo velmi obtížné, protože nikdo nečekal tak masivní atak viru a ochranné pomůcky chyběly, nebyly.

Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Vy jste vzděláním farmaceut, takže velké téma je covidové očkování. Jaký je váš názor na očkování, protože neshoda ve společnosti panuje poměrně velká.
Bohužel. Nevím, kdo s tím přišel poprvé, že očkování proti covidu je nebezpečné, že je to látka, u které nejsou dostatečně prokázány vedlejší účinky a podobně. Je zapotřebí si uvědomit, že očkovací látka je schválena těmi nejpřísnějšími lékovými úřady na světě. A lidé by měli těmto institucím skutečně věřit.

Jestliže se nám podaří s infekcí zatočit, a očkování je jedním ze zásadních způsobů, tak pomůžeme i našim podnikatelům.
Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

A já osobně musím říct, že jakmile bude očkovací látka k dispozici pro širokou veřejnost, nejsem v žádné preferované skupině, tak se okamžitě přihlásím a nechám se naočkovat. Protože myslím si, že to je v podstatě i pomoc k návratu společnosti do normálního života. Jestliže se nenecháme naočkovat, nebudeme moci opět, a dlouhou dobu, chodit do divadla, na koncerty, na sportovní utkání, do restaurací. Jestliže se nám podaří s infekcí zatočit, a očkování je jedním ze zásadních způsobů, pak se toho všeho můžeme dočkat v relativně krátké době a pomůžeme i našim podnikatelům.

Čtěte také

Pane primátore, máte rád psy?
Abych pravdu řekl, doma jsme psa nikdy neměli.

Vy už asi víte, na co se chci zeptat. Protože městský útulek nedávno přijal na 70 týraných psů, které jste nabídli k adopci. Čekal jste tak velký zájem o tato zvířata?
Víte, ono je to velmi složité. Ti psi byli zabaveni ve vesnici Habřina soukromému chovateli a státní správa rozhodla, že je umístí do hradeckého útulku. Bohužel se na tom podílel i náš odbor životního prostředí, který ale měl vědět, že útulek je už do značné míry zaplněn. Čili my jsme byli postaveni do situace, že jsme ty psy museli přijmout a do útulku umístit. Znamenalo to obrovské vypětí jak pro personál, tak samozřejmě i finančně. Ti psi nás stáli 1 000 000 Kč měsíčně.

Kateřinu Siniakovou, letošní dvojnásobnou vítězku Grand Slamu, přijal primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek

Lidé se ale snažili pomáhat, zapojili se.
Lidé se snažili, ale ti psi nepatřili městu. My jsme museli vyvinout obrovské úsilí, především pracovníci technických služeb a útulku, abychom vůbec toho původního majitele přiměli k tomu, aby nám podepsal darovací smlouvu. Ten podpis jsme získali těsně před Vánocemi a já jsem hned podepsal plnou moc pro pracovníky technických služeb, aby mohli psy darovat. Mezitím zvířata absolvovala veterinární a ultrazvukové vyšetření, byla očkována a očipována. Potom jsme mohli přistoupit k jejich darování.

Teď se ale ozvali i někteří chovatelé, kteří se zabývají týranými zvířaty, a trošku vám vyčítají, že jste je nedarovali těmto organizacím. Co se s těmi psy bude odehrávat dál?
Ti psi nebyli darováni lidem jen tak jako na běžícím pásu. Ti psi nebyli v uvozovkách, když to přeženu, rozesíláni v krabicích poštou jako vánoční dárky. Byli lidem darováni po určitém pohovoru, takže odborníci z útulku věděli, komu je dávají. V žádném případě jsme to nebrali na lehkou váhu. A hysterická reakce různých organizací mě překvapila. A jejich způsob komunikace mě skutečně urazil.

Čtěte také

Pojďme na radostnější téma. Co plánujete v roce 2021?
Je velmi těžké v současné situaci plánovat. Měli bychom naplánovat v první řadě náležitý způsob očkování, abychom si vytvořili bezinfekční podmínky pro náš další život.

Ideální by bylo nabrat co nejvíce vakcín a naočkovat rodinu a všechny zaměstnance na úřadě.
Já bohužel tyto možnosti nemám. Ale mám důvěru v kraj, že očkování proběhne správně. Vy jste řekla, že jsem farmaceut, tak já bych rád zmínil jednu věc. Když se vyjmenovávají profese, které mají být očkovány, tak se mluví o lékařích, zdravotních sestrách, mluví se o všech možných profesích, ale ještě jsem neslyšel, že by někdo vzpomněl lékárníky. A ti jsou také v první linii. Mrzí mne, že se na tuto profesi zapomíná. Myslím si, že lékárníci by měli být rozhodně oočkováni mezi prvními.

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu

Alexandr Hrabálek (*2.6.1956 Uherské Hradiště)

politik, farmaceutický chemik a vysokoškolský pedagog, v letech 2006 až 2014 děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, od roku 2018 primátor města Hradec Králové, v letech 2012 až 2014 zastupitel města Hradec Králové.

Co byste popřál na závěr našeho povídání obyvatelům, potažmo i návštěvníkům Hradce Králové?
Já bych možná trošku sobecky popřál, aby se nám dařilo. Protože bude-li se nám dařit v práci, tak si myslím, že Hradec posuneme opět o kousíček dál. Hradec zůstane krásným městem a to všichni chceme. Když to obrátím na politiku, v našem volebním programu je spousta věcí, které mají právě přispět k rozvoji našeho města. A já bych byl hrozně rád, kdyby se nám podařilo tento volební program naplňovat.

Říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Děkuji za rozhovor a přeji vám vše dobré a hodně zdraví.
Já děkuji za pozvání a přeji všem to nejdůležitější, a tím je zdraví.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.