VIDEO: Desítky zvířat putovaly z nevhodného prostředí v rodinném domě na Hradecku do psího útulku

2. listopad 2020 13:12

V pondělí 26. října zasahovala Policie České republiky na základě oznámení Krajské veterinární správy v jednom rodinném domě na Hradecku, kde mělo být větší množství psů chovaných v nevhodných podmínkách. 

Na místě nalezli policisté velké množství psů, kteří byli chováni v několika místnostech buď volně nebo v klecích.

Desítky psů putovaly do útulku

Čivavy, stafordi a buldočci se pohybovali ve svých výkalech a všude se šířil nesmírný zápach.

Rozhodnutím správních orgánů bylo více jak sedm desítek psů umístěno do náhradní péče. Se souhlasem státního zástupce byla v domě provedena domovní prohlídka, při které policisté zajišťovali potřebné podklady pro případné trestní řízení.

V současné chvíli se čeká na závěry odborného vyjádření veteriny, na jehož základě bude rozhodnuto, zda se majitelé dopustili nějakého trestného činu.

Do hradeckého útulku u Lesního hřbitova bylo přemístěno sedm desítek psů různých plemen především malého vzrůstu. Vzhledem k tomu, že kapacita útulku je nedostačující, hledá město možnosti, kam ještě zabavené psy umístit. Snaží se pomáhat také široká veřejnost s nabídkami adopce. K té ale dojít nemůže, jelikož psi jsou stále ve vlastnictví soukromého majitele.

„Vznikla nám tady poměrně nepříjemná situace. Poskytnutí azylu zabaveným psům z množírny není v žádném případě základní povinnost města. Zvířata byla umístěna do hradeckého útulku do předběžné náhradní péče na návrh Krajské veterinární správy. Dokud to půjde, tak se samozřejmě o psy postaráme, ale je nutné přiznat, že je to velmi náročné. A to nejen z pracovního hlediska, ale také z ekonomického, útulek musí zajistit nemalému množství psů stravu, vodu a náklady spojené s pobytem v útulku. Zatím bylo odhadnuto, že náklady za sedm desítek psů činí přibližně 22 tisíc korun za den,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová z hnutí ANO, do jejíž gesce spadají městské organizace. Hradecký útulek tak dočasně stopl příjem psů.

autor: baj | zdroje: Policie České republiky , Magistrát města Hradec Králové

Související