V Hradci Králové se rozpadla koalice na radnici. Jak to bude ve vedení krajského města vypadat dál?

27. listopad 2020 08:13

Dlouhé měsíce trvající spory koaličních stran ve vedení radnice v Hradci Králové skončily. Ne ovšem dohodou a smírem, ale ukončením spolupráce. Smlouvu svým partnerům vypověděly dvě nejmenší strany - Zelení a Změna pro Hradec. Pro ODS a hnutí ANO to sice v součtu znamená ztrátu v uvozovkách jen tří hlasů, ale jde o hlasy klíčové. ODS a hnutí ANO teď totiž společně nedají v zastupitelstvu dohromady většinu.

Čtěte také

Přesto je pro obě strany prioritou torzo koalice udržet a na vedení města spolupracovat dál, potvrdil lídr zastupitelského klubu hnutí ANO Pavel Marek.
„Zatím vidíme jako hlavní cestu udržení koalice ANO a ODS. A buď hledání nového koaličního partnera nebo pokračování v menšinové koalici s podporou všech zastupitelů. To znamená, že budeme jednat napříč politickým spektrem o podpoře jednotlivých důležitých bodů."

V podobném duchu se vyjádřil i člen vyjednávacího týmu občanských demokratů Martin Soukup s tím, že o dalším společném postupu chce ANO coby vítěz voleb a ODS coby strana se současným primátorem jednat v nejbližších dnech, jasněji by mohlo být už po nedělním jednání.

Čtěte také

Mluvit se na něm bude i o z pohledu hnutí ANO nečekaném kroku - Zelení a Změna pro Hradec sice vypověděli koaliční smlouvu, náměstek primátora Martin Hanousek ze Zelených ale na post náměstka nerezignoval, stejně jako si funkci radního zatím ponechal lídr Změny Adam Záruba.

„My tam jsme na základě koaliční smlouvy, která teď tím naším vypovězením spadla. To znamená, že pokud má někdo rezignovat, tak bychom to měli být všichni, opravdu včetně zástupců ODS a ANO. Za těchto okolností je samozřejmě na místě se tím zabývat, ale pokud bychom měli rezignovat pouze my a dál tady jet ony zbývající dvě strany, tak s tím nesouhlasíme," říká Adam Záruba s tím, že bude potřeba další jednání, nejspíš na prosincovém zasedání zastupitelstva.

Čtěte také

Podle Pavla Marka z hnutí ANO to ale může naznačovat, že s největší pravděpodobností jednání o dalším uspořádání na radnici už nějakou dobu běží.
„Já osobně předpokládám, že pan Hanousek má domluvenu podporu od jiných stran. Že bude postupovat tak, aby tam zůstal co nejdéle. Nikoliv, že přijde a řekne, že se necítí být členem koalice a ten post by opustil, řekněme, dobrovolně nebo v rámci korektnosti."

Jaká bude podoba další koalice ve vedení města zatím jasné není, Adam Záruba stejně jako Martin Hanousek vylučují jakoukoli spolupráci s hnutím ANO, které ústy Pavla Marka oplatilo stejnou mincí - se Zelenými se podle něj spolupracovat nedá.

Změna pro Hradec a Zelení naopak zmírnili svůj postoj k ODS, říká Adam Záruba.
„Tam jsme nakonec nějakou společnou cestu našli. Chování pana Bláhy se v poslední době výrazně zlepšilo, takže si myslíme, že tam bychom další problém mít neměli, pokud by spolupracoval tak, jako v posledních dnech nebo to třeba ještě zlepšil."

Ani to ale k udržení koalice nestačilo.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související