Obyvatele Hradce Králové nečekají letos žádné zásadní změny týkající se výše městských poplatků

3. leden 2021 09:49

V Hradci Králové se sice zvýší cena tepla, lidé v třípokojovém bytě si ale za rok při průměrné spotřebě připlatí necelých 300 korun. Podle společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové se jedná o jednu z nejnižších cen v republice. Většina dalších plateb zůstane stejná jako v loňském roce.

Čtěte také

„V Hradci Králové se výše poplatků vůbec nemění, všechny zůstávají ve stejné výši jako doposud," shrnula do jedné stručné věty to nejpodstatnější mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

V Hradci nebudou zdražovat parkovné, poplatky za zvířata, nájemné v městských bytech ani svoz odpadu.
„Poplatky za odpady zůstávají 600 korun za rok pro dospělé a pro děti od 6 do 14 let a seniory starší 70 let potom zůstávají na 300 korunách."

Procházkový okruh Historické město vás provede centrem královského věnného města Hradec Králové od gotiky po baroko a dalšími architektonickými slohy

Město v koronavirové době nechce zatěžovat obyvatele zdražováním služeb a zastupitelé nenavrhli ani zvýšení ceny jízdného v městské hromadné dopravě nebo navýšení takzvaného místního poplatku z pobytu - místo maximálních 50 korun za osobu a den vybírají v Hradci jen 15 korun, a neplatí se navíc u dlouhodobých pobytů, tedy například na studentských kolejích.

Čtěte také

Jedno zdražení ale musí obyvatelé Hradce přijmout - stoupne cena za vodné a stočné, a to o víc než čtyři procenta. Voda od hradeckých vodovodů a kanalizací bude jedna z nejdražších v republice.

Technicko-provozní náměstek společnosti Pavel Loskot vysvětluje proč.
„Důvodem navýšení je zejména potřeba finančních prostředků na obnovu a rozvoj vodovodů a kanalizací v okrese Hradec Králové."

Možná stejně důležité jako poplatky je pro občany Hradce Králové i to, kdo vlastně město v dalším období povede.

Čtěte také

Zastupitelské kluby jednaly přes svátky o dalším uspořádání poté, co na konci listopadu odešli z koalice na radnici Zelení a Změna pro Hradec.

Podle lídra vyjednávacího týmu ODS Martina Soukupa je velmi blízko potvrzení předpokladu vlády menšinové koalice občanských demokratů s hnutím ANO.
„Nikdo nám nedal jasnou podporu generální podpory, s čím jsme ovšem počítali. Taková úseková podpora ovšem existuje s několika podmínkami, které bude muset menšinová vláda splnit. A to je včasné předávání projednávaných bodů do zastupitelstva a projednání těch bodů, které si vyberou v dostatečném časovém předstihu v zastupitelstvu tak, aby došlo k jejich hladkému projednání."

Další kolo jednání, které se bude týkat obsazení postů ve vedení města, začne zítra.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související