Hradecké zastupitelstvo rozmetalo snahy ODS a hnutí ANO o personální změny ve vedení města

8. prosinec 2020 09:30

O další podobě vedení radnice v Hradci Králové dál není jasno - první krok plánované menšinové koalice ODS a hnutí ANO - personální změny na postech náměstků - jí totiž vůbec nevyšel podle představ. Zastupitelé neodvolali z funkcí náměstka Martina Hanouska ze Zelených a radního Adama Zárubu ze Změny pro Hradec, a to přesto, že obě strany vypověděly koaliční smlouvu. 

Zbývající koaliční strany naopak nedokázaly ve funkci udržet náměstkyni Věru Pourovou z hnutí ANO.

Čtěte také

Vedení města je teď ve zvláštní situaci, kterou popsal lídr zastupitelského klubu hnutí ANO Pavel Marek.
„Dnes vlastně není vůbec jasné kdo je koalice a kdo je opozice. V radě města zasedá opoziční radní a náměstek, tak je to vlastně koalice. A je otázka, zda ona koalice je ještě taková jaká je, protože nemáme v radě tolik lidí, které jsme měli mít podle koaliční smlouvy."

Primátor Alexandr Hrabálek z ODS nad tím jen kroutí hlavou.
„Pravděpodobně je to nejkurióznější situace v celé republice. Neznám jiný takový případ."

Čtěte také

Pondělní jednání zastupitelstva tedy skončilo porážkou pro koalici ODS a hnutí ANO, jejich představy o odvolání náměstka Hanouska a radního Záruby a udržení náměstkyně Pourové zastupitelé postavili doslova na hlavu.

Martin Soukup, dlouholetý člen prakticky všech vyjednávacích týmů ODS z posledních let, to bral s nadhledem.
„Dá se říct, že dnes koalice příliš nevyhrála, naše scénáře se úplně nenaplnily. Ale zase na druhou stranu, je to politika a my musíme počítat se vším."

A co bude dál?

Své představy mají všichni, nahlas je ale bezprostředně po jednání nechtěl říct prakticky nikdo.

Repliky dvou ze čtyř gotických pískovcových fiál se vrátily na katedrálu sv. Ducha v Hradci Králové

„Nastaly docela závažné změny a teď si je jednotlivé strany budou muset trošku rozebrat. Jakým způsobem pokračovat dál," říkal například Martin Hanousek ze Zelených.

ODS a hnutí ANO se nejspíš budou bavit o tom, jestli nepřehodnotí své úvahy o menšinové koalici.

Čtěte také

Ta ale zůstává stále ve hře, myslí si i Pavlína Springerová z opozičního Hradeckého demokratického klubu.
„Možnosti jsou sice otevřené, ale pokud bude ODS preferovat menšinovou vládu s hnutím ANO v nějakou ad hoc poskládanou podporou, tak potom těch variant zase tolik není. Takže si v tuto chvíli myslím, že se v tomto zvláštním uspořádání pojede dál."

Jasné je to, že k 31. prosinci skončí ve funkci náměstkyně Věra Pourová a post náměstka pro majetek zůstane možná nějakou dobu neobsazený - další zastupitelstvo je na programu až 18. ledna 2021.

Možné je ale i svolání zastupitelstva mimořádného. Každopádně komunální politiky v Hradci Králové čekají nejspíš hodně pracovní Vánoce plné vyjednávání.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související