Alexandr Hrabálek: V životě se nikdy nic nevyplatí podcenit. Navzájem si pomáhejme a buďme ukáznění

2. listopad 2020

Naším hostem je primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek z ODS. Zeptáme se ho mimo jiné, jak krajské město zvládá současnou nelehkou koronavirovou situaci a jak se dohlíží na dodržování aktuálních přísných pravidel.

Jak se daří Hradci Králové, tedy krajskému městu, v této svízelné a těžké době?
Myslím si, že Hradec Králové je relativně dost postižený současnou situací. Když jsem naposledy mluvil s ředitelem nemocnice, s profesorem Paličkou, tak říkal, ale je pravda, že je to už asi deset dní, že jim zatím lůžka stačí, ale už tehdy měli obrovský problém s personálem. Tedy na tuto otázky by spíše měli odpovědět lékaři.

Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Co se týče hradeckého života, tak my jsme se snažil alespoň materiálně připravit na příchod druhé vlny. Protože pokud jde o vyhlášky a omezení, tak na to je naše město a náš magistrát příliš malým pánem. My se řídíme tím, co vydá vláda, popřípadě kraj. A samozřejmě krajská hygienická stanice.

Můžeme to srovnat se situací, která byla na jaře? Nebyl žádný materiál, ochranné roušky a dezinfekce. Teď je to jinak?
Teď je to jinak a musím říct bohužel jinak. Protože na jaře jsme byli konfrontováni se zcela novou věcí, se zcela novým virem, o kterém nikdo nic nevěděl. Vědělo se o něm pouze to, že je mimořádně virulentní a velmi snadno se přenáší.

Čtěte také

A řekl bych, že to na veřejnost, nejen hradeckou, ale celou českou veřejnost, zapůsobilo tak, že byla velmi ukázněná. Navzájem si lidé pomáhali a šili roušky. A došlo k určitému paradoxu, protože vzhledem k tomu, že lidé byli ukáznění a my jim za to děkovali, tak nemoc u nás tehdy neměla příliš velkou šanci. Byli jsme vzorem pro Evropu, jak jsme se s epidemií vypořádali. Nicméně postupem doby opadly obavy, opadl strach z viru, došlo k velmi rychlému rozvolnění, konaly se večírky, konala se hostina na Karlově mostě v Praze.

Sundali jsme roušky.
Začali jsme žít úplně normálním životem a musím říct, že jsme všichni byli šťastní, spokojení a těšili jsme se na to. Nicméně od druhé půlky srpna se nám to začalo vracet.

Na jaře nás nepostihla epidemie takovou silou, protože lidé byli ukáznění a měli obavy. Strach jsme ztratili a jsme v nelichotivé situaci.
Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Vy jste bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a farmaceut. A učil jste budoucí lékárníky.
Učil jsem tam organickou chemii a s tím, co se u nás děje, existuje z mého pohledu velmi názorná analogie. Na jaře nás nepostihla epidemie takovou silou, protože lidé byli ukáznění a měli z ní obavy. Obavy ztratili a dostali jsme se do nelichotivé situace. Učil jsem organickou chemii, což je jeden z nejobtížnějších a nejobávanějších předmětů. My jsme vždy studenty upozornili na to, že to není legrace, a pokaždé se stalo, že jeden ročník si to vzal velmi k srdci a tu organiku se naučil. U zkoušky byl úspěšný a bylo všechno v pořádku. Nicméně svým nástupcům, následujícímu ročníku, sdělili tito studenti, víte, oni vás strašili, ono to není tak hrozné. A oni to podcenili, takže následující rok dopadl v té organice podstatně hůř.

Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Podceňovat se zkrátka nevyplácí.
Načež tito studenti, kteří nebyli příliš úspěšní, kteří tu situaci podcenili, tak svoje následující kolegy upozornili a říkali jim, víte, oni to myslí vážně. Tak se to učte. A oni se to naučili. Tedy úspěšnost se nám pohybovala po určité sinusoidě a já mám pocit, že teď jsme u nás v podobné situaci.

Řiďme se nařízeními, která byla vydána. A dejme tomu, až potom o nich diskutujme. Protože teď podle mě skončila legrace.
Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Ale město jako takové je tedy připraveno, je hodně dezinfekce a ochranných pomůcek, vše funguje a šlape?
Ano, protože jsme tušili, že se nám epidemie vrátí. Jen jsme nevěděli, že to bude s takovou silou. Řekl bych, že v současné době už jsou lidé zase trochu ukázněnější, než byli na začátku podzimu, a to je dobře.

Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové

Pro mě jsou základní data počet mrtvých a počet nakažených. Obojí je několikanásobně vyšší, než bylo na jaře. To by mělo být velmi vážné varování pro nás všechny. Počítejme s touto epidemií a řiďme se nařízeními, která byla vydána. A dejme tomu, až potom o nich diskutujme.

Vy jste také velitelem Městské policie v Hradci Králové. Jak se ona nařízení dodržují? Platí zákaz nočního vycházení.
Lidé jsou rozhodně víc ukáznění a případů, kdy policisté zkontrolují občana na ulici, je minimum.

Jsou podle vás ta současná opatření dostatečná?
Já jsem farmaceutický chemik, nejsem epidemiolog, ale ke zdravotnictví jsem trochu přičichl. Je jasné, že proti šíření jsou velmi účinné roušky, o tom není pochyb. A je nutné, aby je lidé nosili minimálně v uzavřených prostorech. Ale myslím si, že nošení roušek i na volném prostoru tak, jako tomu bylo na jaře, rozhodně není špatnou věcí. Zkrátka se musíme podrobit, protože podle mě skončila legrace.

Čtěte také

Uzavřené jsou restaurace. Pomůže město Hradec Králové nějak místním podnikatelům?
My jsme v naší koalici dali dohromady program Antivirus 2, který půjde dnes na zastupitelstvo města, a já doufám, že po nějaké diskuzi bude schválen. Samozřejmě vycházíme z programu pomoci podnikatelům, který byl aplikován na jaře, a chceme jej rozšířit. Respektive chceme v něm pokračovat. Jen pro zajímavost, jarní vlna stála město 55 000 000 Kč. Ta částka se skládala jednak ze ztráty a z dotace našim organizacím, tedy dopravnímu podniku, technickým službám, ale také přímé pomoci podnikatelům. Přirozeně jsme museli pomoci i našim kulturním organizacím. A v tomto ohledu chceme pokračovat. V každém případě bychom tuto pomoc nyní chtěli zaměřit také na pomoc podnikatelům v cestovním ruchu, protože ti jsou postiženi obrovským způsobem a nařízená omezení je existenčně ničí.

Jakub Schmidt a Alexandr Hrabálek, primátor města Hradec Králové, v rozhlasovém studiu

Naším hostem byl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Děkuji za rozhovor a věřím, že se brzy zase setkáme u nějakých příjemnějších témat než je covid-19.
Já vám děkuji za pozvání a všem přeji krásný den. Ale především pevné zdraví.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související