Počítejte s tím, že si za vodu v roce 2021 na většině míst v kraji o několik procent připlatíte

18. prosinec 2020

V příštím roce musíme počítat se zdražením vodného a stočného. Sáhne k němu většina vodohospodářských společností v Královéhradeckém kraji. Důvody jsou všude stejné - především inflace, která letos dosahuje hodnot kolem tří procent, a také připravované investice v řádech desítek miliónů korun.

Čtěte také

„Cena vody, to znamená vodné a stočné, v roce 2021 bude na Královéhradecku 91,14 korun za kubík," říká technicko-provozní náměstek hradeckých Vodovodů a kanalizací Pavel Loskot.

Právě v Hradci Králové bude cena ve srovnání s ostatními okresy nejvyšší, lidé tam navíc platí i pevnou roční sazbu 880 korun za vodné a 880 korun za stočné.

I v Hradci se totiž chystají investovat.
„Budeme mít takové dvě velké akce. A to je rozšíření kapacity úpravny vody na Orlici v Hradci Králové ze 150 na 250 litrů vody za sekundu. To je akce zhruba za 47 milionů korun. A potom v obdobném finančním rozsahu zahájíme rekonstrukci kanalizace v ulici Za Škodovkou v Hradci Králové v Kuklenách."

Voda je základ života (ilustrační foto)

Hradecká provozní zdraží vodu o 4,2 procenta, úplně stejně jsou na tom co do procent i zákazníci společnosti VaK Náchod. Tři procenta si ve srovnání s letošním rokem připočítají v Jičíně a pět v Trutnově, všechny tři okresy se ale ve výsledku dostanou na podobnou cenu vody mezi 83 a 85 korunami. I tady za tím stojí například investice.

Čtěte také

O svých zásadních akcích pro rok 2021 rozhodla v tomto týdnu i Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín, říká její ředitel Richard Smutný.
„V příštím roce se bude jednat o převážnou část výstavby vodovodu na Hořicku a potom propojení vodovodu na Kopidlensku. Kdy součet těchto svou akcí je téměř 100 milionů korun."

Řeč zatím v souvislosti se zdražováním nebyla o Rychnovu nad Kněžnou - a ani nebude, protože tam zůstane platba za vodné a stočné stejná jako letos.

Jediná změna, která zákazníky čeká, je spíš jen kosmetická, říká nezávislý starosta Rychnova Josef Skořepa.
„Od nového roku přebíráme vodné a stočné, tedy vodu, od provozovatele. Bude to provozovat městská společnost."

Ještě dodejme, že zdražení mezi třemi a pěti procenty znamená, že si čtyřčlenná domácnost za běžnou spotřebu připlatí ročně 400 až 500 korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související