Zavedeme vás ke dvěma krásným a léčivým pramenům. Oba jsou poutními místy s údajně zázračnou vodou

18. srpen 2020 10:15

Navštívíme společně poutní místa s údajně zázračnými vodními prameny. Alespoň tak o tom mluví staré legendy a pověsti, které si místní lidé předávají z generace na generaci. Prvním místem, kde se zastavíme, je Mariánské poutní místo Rokole pod Orlickými horami. 

Rokole, krásné a klidné místo nedaleko Nového Města nad Metují. Čeká tu na nás sestra Václava, která se spolu s dalšími sestrami stará o zdejší lokalitu. A není to pouze léčivý pramen.
„Jsou tady dvě kapličky a kostel, vlastně celý areál včetně Křížové cesty a Cesty manželů."

Rokole, krásné a klidné místo nedaleko Nového Města nad Metují

Jdeme se rovnou podívat na pramen

„Slovo Rokole pochází od slova rokle. A podle legendy do této rokle zabloudilo kdysi děvčátko. A když už nevědělo kudy kam, tak prosilo Pannu Marii o pomoc. Matka boží se zjevila a v místě jejího zjevení vytryskl pramen. K samotnému prameni se vztahuje ještě další legenda. Že se tu uzdravil slepý synek hajného z Frymburka."

Čtěte také

Spolu s námi u pramene stojí dvě ženy. V bedýnce mají naplněné lahve vodou. Odkud do Rokole přijely?

„Teď jsme dorazily z Dobrušky. Ale jsme tam jen na dovolené, jinak jsme z Prahy. O zdejším prameni už víme zhruba dvacet let. Každý rok sem jezdíme a opravdu musíme říct, že se tu dějí zázraky. Stal se mi u dvanáctého zastavení na křížové cestě," usmívá se Milada.

A teď se vypravíme na další mariánské místo

Přijeli jsme na náměstí do Malých Svatoňovic. A s Vladimírou Odrobiňákovou scházíme po schůdcích ke kapličce. Stojí vedle kostela a v ní se nachází pramen.

Čtěte také

„Je to barokní kaple a studánka je uvnitř. Zde je svedeno sedm pramenů do takového bazénku. A vytéká nám jeden pramen, kde si mohou poutníci nebo turisté nabrat vodu a osvěžit se. Voda je pitná, zdravotně nezávadná a mírně radioaktivní, proto také v zimě nezamrzá. A má vždy teplotu kolem osmi stupňů Celsia."

„Nás pramen je opravdu hojně navštěvovaný a jezdí sem lidé z celého okolí pro vodu," dodává Vladimíra Odrobiňáková.

Připíjíme si na zdraví u studánky Panny Marie v Malých Svatoňovicích. Voda je chladná a lahodná. Kdo chce, může ji vyzkoušet.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související