Do Rokole u Nového Města nad Metují si jezdí páry pro požehnání na Cestě manželů

25. únor 2016
Česko – země neznámá

V okolí Nového Města nad Metují ve východních Čechách je spousta tajemných míst, hlubokých údolí a roklí. Jedna z nich - Rokole - se stala poutním místem a později dokonce kolébkou tzv. Schönstattského hnutí, které je patronem rodin. I proto v Rokoli najdete kromě několika sakrálních staveb i Cestu manželů.

Rokole leží na severozápadním okraji Orlických hor, přibližně osm kilometrů od Nového Města nad Metují. Poutním místem prý bylo od nepaměti. Dnes tu stojí novodobá kaple, mariánský kostel s tzv. loretou, domov pro několik sester Schönstattského hnutí a původní kaplička s pramenem léčivé vody.

Podle legendy zabloudilo ve zdejších hlubokých lesích děvčátko. Ve velké tísni se obrátilo o pomoc k Panně Marii. Ta se dívce zjevila a vyvedla ji z lesa ven. V místě zjevení pak vytryskl pramen s léčivou vodou. Jiná pověst vypráví o zázračném navrácení zraku slepému lesníkovu synovi.

Slávu pramene šířila i zvěst, podle které se tři nevyléčitelně nemocní po napití zázračně uzdravili, a vznikla tu studánka. Voda prý obsahuje bor (přírodní borová voda na oči) a radon, díky němuž se nekazí. Pramen také prý nikdy nevyschl. Když v okolí vyschly studny, jezdili si lidé pro vodu do Rokole. Později zde vystavěli dřevěnou kapli, kterou v roce 1859 nahradila zděná verze.

Kostel Panny Marie a dřevěná „Loreta“

V roce 1930 dal továrník František Přibyl postavit v Rokoli kostel, ve kterém chtěl mít i rodinnou hrobku. K tomu ale nakonec nedošlo.

Kostel Panny Marie s loretou

V sousedství kostela upoutá návštěvníka dřevěná stavba, a to nejen svou modrou barvou. Poutníci jí říkají Loreta, i když se skutečnou Loretou, nazaretským domkem Panny Marie, nemá nic společného. Na jejím ochozu jsou rozvěšené obrazy od neznámého lidového umělce, představující sedm bolestí Panny Marie. Před Loretou stojí pískovcový sloup z roku 1921 se sochou Panny Marie na vrcholu.

Po pádu totality se v Rokoli postavila a 19. července 1997 posvětila první originální svatyně v Čechách - kopie původní kapličky v Schönstattě. Je to 143. schönstattská kaplička na světě a nese poslání Betléma. O tři roky později se v její blízkosti dobudoval provinční dům, kde v současné době žije asi 20 sester, většinou už starších a nemocných. Rokole se totiž už ve 20. století stala kolébkou Schönstattského hnutí v Čechách.

Poslední „stavbou“ poutního místa v Rokoli je Cesta manželů, otevřená v roce 2014. Jde o jakousi obdobu křížové cesty, na níž snoubenci a manželské páry najdou 15 zastavení k zamyšlení a modlitbám.

Spustit audio