Nová naučná tabule přibližuje bohatou hornickou historii Malých Svatoňovic. A přibydou další

6. říjen 2019 10:24

Malé Svatoňovice připomínají bohatou historii obce na nových naučných cedulích. Zatím je v centru umístěna první, další budou následovat. Co se na nich lidé dozví? To zjišťovala přímo na místě u nezávislého starosty Vladimíra Provazníka reportérka Jana Házová. 

Čtěte také

Stojíme na rušné křižovatce v Malých Svatoňovicích. A právě tady se nachází jeden starý, historický hornický vozík, kterému se říká hunt. U něj je umístěna nová informační tabule. Jde o počátek něčeho nového, co v Malých Svatoňovicích vzniká.

„Jsme u první informační tabule svého druhu. Nachází se na ní i mapa naší obce, kde budou postupně přibývat další čísla, protože budou přibývat i tyto cedule. Tato tabule zde není umístěna náhodou a ani vozík nebo-li huntík tady není náhodou. Ten jsme sem dali, aby něco připomínalo historii hornictví. V naší obci a celé oblasti Jestřebích hor bylo 400 let, od roku 1590 až do roku 1990," vysvětluje Vladimír Provazník.

A hned ještě doplňuje:
„A současně je onen huntík umístěn u bývalého horního úřadu. To je přímo budova, která je vidět v pozadí."

Malé Svatoňovice připomínají bohatou historii obce na nových naučných cedulích

Informační tabule kromě spousty informací obsahuje také historické černobílé fotografie.
„Vybírali jsme právě fotografie, kde je horní úřad vidět. Protože se také může někdy stát, že tady už nebude. Může být zbourán. A je tady také na těch snímcích vidět, kolik komínů po obci bylo."

Malé Svatoňovice jsou malá, nenápadná obec ovšem s obrovskou hornickou historií.

Čtěte také

„Proto vznikl nápad, odhalit tento hornický vozík. Postupně nám totiž mizely vzpomínky na hornictví. Měli jsme obavu, aby se jen neříkalo, že se u nás narodil spisovatel Karel Čapek. Ale aby se nezapomnělo na to, že se jedná o hornickou obec. Díky hornictví je právě obec nyní tak veliká a rozsáhlá. Jde zde spousta domů jen díky onomu hornictví."

Tato tabule má tedy číslo jedna. To znamená, že pravděpodobně přibydou i další.

„Určitě. Byly zde i hamry, což byly ocelárny, bývala tady i porcelánka, také sodovkárna. Dokonce i lázně. Takže spousta míst, které si zaslouží podobnou informační tabuli. A budou na nich umístěny další historické fotografie," dodává Vladimír Provazník.

Každá informační tabule stojí okolo 12 tisíc korun. Obec Malé Svatoňovice má představu, že by každý rok pořídila čtyři.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související