Pramen Samaritánka z 19. století ve Žďáru nad Metují pod horou Ostaš vás osvěží čerstvou vodou

22. březen 2019 11:08

Pramen Samaritánka z 19. století ve Žďáru nad Metují potřebuje pravidelnou údržbu. Starat se ale o reliéf z pískovce, který stojí uprostřed lesa vedle zdroje pitné vody, není snadné. Jednak je pískovec měkký, navíc na všudypřítomný mech nelze podle nezávislého zastupitele obce Michala Bureše použít chemické přípravky. K prameni pod horu Ostaš se vypravila i reportérka Jana Házová.

Máme v nohách přibližně 700 metrů, což je vzdálenost od zaparkovaného automobilu. Dál se dojet nedá. Okolo jsou vidět pískovcové skály a před námi je slyšet zurčící pramínek. A u něj se nachází neobvyklý reliéf, který by člověk uprostřed lesa ani nečekal.

Pramen Kalíšek osvěžuje poutníky. V historii sloužil jako zdroj pitné vody i pro tajná setkání

Odpočinek u pramene Kalíšku

Osvěžení přímo „od pramene" a půvabné místo spojené s regionální historií najdou poutníci, ale i cyklisté na Malátově stezce, která vede z Hořic směrem na Dachova. V lese mezi stromy, jen tři minuty chůze od dachovského přírodního koupaliště se ukrývá studánka Kalíšek. V dávných dobách sloužila nejen jako zdroj pitné vody, ale také jako místo, kde se tajně shromažďovaly různé spolky. 

„Reliéf je připomínkou zavedení vodovodu do obce Žďár nad Metují. Tady všude na Policku byl vždy problém s pitnou vodou. Naši předci brali pitnou vodu z potoků a různých pramenišť. A samozřejmě stoupaly jejich nároky na čistotu té vody. Tak se 14 majetných sedláků dohodlo, že přivedou vodu z Ostaše. Voda je stále chutná a pitná, můžete se osvěžit," usmívá se Michal Bureš.

Okolí studánky je upravováno.
„Okolí prameniště je v současné době upravováno, probíhá zde záměrná těžba stromů, aby bylo bezprostřední okolí výjevu Samaritánky vidět už zdálky."

Pramen Samaritánka z 19. století ve Žďáru nad Metují pod horou Ostaš

Na skalním reliéfu je vidět studna, nad ní strom a Ježíš Kristus?
„Ano, je to tak. Skalní výjev z roku 1856 nám připomíná z Bible, z Písma svatého. Společně se skauty z místního oddílu jsme celý reliéf vyčistili, ale je tam několik komplikací. Samozřejmě tím mechanickým odstraňováním mechů může dojít k poškození reliéfu. Tedy musíme hledat kompromis mezi tím, abychom tady měli nějakou vegetaci, která nám poškodí onen měkký pískovec."

Skalákova studánka se zázračnou vodou z Jiráskova románu Skaláci. A Maternické strašidlo

Skalákova studánka se zázračnou vodou

Byl nevlídný podzimní den se vším všudy, když se Romana Pacáková s místostarostou města Hronova Josefem Thérem vydali do nedalekého Zbečníka na vycházku do Maternice. Bývala úkrytem i pomyslným středem kraje Jiříka Skaláka z Jiráskova románu Skaláci a je nejznámější právě svojí Skalákovou studánkou.

A Michal Bureš hned doplňuje: „Není to žádný kvalitní hořický pevný pískovec. Nabízelo by se ošetřit výjev chemicky, což ovšem v prameništi nemůžete. Tedy předpokládám, že zhruba za rok bude reliéf opět vypadat jako předtím. Ale myslím si, že to k němu patří. Ve chvíli, kdy bychom měli pískovec opravdu čistý, bez nánosu mechu, tak by mu to možná paradoxně trochu uškodilo."

Kdo by se chtěl osobně podívat na skalní reliéf se Samaritánkou, může jít po modré turistické trase u osady Ostaš.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související