Ten správný pramen řeky Cidliny v turistických mapách nenajdete

14. březen 2015

Vesnička Košov je známa svou lidovou architekturou, romantickými cestami na vrchol hory Tábor a také pramenem jedné z nejvýznamnějších východočeských řek - Cidliny. Na louce mezi košovskými chalupami se s geomorfologem Vlastimilem Pilousem zastavila redaktorka Eliška Pilařová.

V předjaří má Cidlina dostatek vody. A víte, že Cidlina znamená staročesky čistá?

"V turistických mapách je uváděný jako pramen Cidliny potůček, který teče ze svahu hory Tábor. Naopak z hlediska geografického je ale ten správný pramen o kus vedle ve vsi Košově", říká Vlastimil Pilous.

Jak se pozná, že je to ten správný pramen řeky?

"To co pramení v hlavním údolí, to by měl být hlavní pramen. Ten co teče ze svahu Tábora je z vývojového hlediska pouze svahový přítok. Možná, že tam byl ten pramen položen i z těch důvodů, že krajinářsky atraktivnější. Nachází se tam takové malé jezírko v krásném lesním prostředí", připojuje Vlastimil Pilous.

Cidlina má ve skutečnosti dva pramenygeomorfolog Vlastimil Pilous

A dodává: "Možná si vzpomínáte na televizní seriál o pramenech českých řek, který uváděl herec Luděk Munzar. A tvůrci seriálu už správně určili, že správným pramenem řeky Cidliny je ten košovský. Ale okolo jsou kulturní louky a pole, takže nějaký rozbahněný pramen překážel zemědělské činnosti a skončil bohužel v neromantické meliorační rouře".

Cidlina

Celková délka Cidliny činí 89,7 km. Plocha povodí měří 1165,57 km².

Řeka pramení na západních svazích vrchu Tábor (678 m n. m.), poblíž Lomnice nad Popelkou na okraji místní části Košov v nadmořské výšce 550 m. V nadmořské výšce 187 m u Libice nad Cidlinou se vlévá zprava do Labe. U soutoku s Labem se nalézá národní přírodní rezervace Libický luh, jež představuje největší souvislý komplex úvalového lužního lesa v Čechách (500 ha).

Řeka protéká městy: Železnice, Jičín, Vysoké Veselí, Nový Bydžov a Chlumec nad Cidlinou.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio