Jste nejen to co jíte, ale i to co pijete! Vodojemu v Hradci Králové říkají Gigant

11. listopad 2014

Pitnou vodu pro celý Hradec Králové a blízké okolí uchovávají čtyři obří podzemní vodojemy. Ty jsou umístěné jen kousek od známého věžového vodojemu na Novém Hradci Králové a jejich objem je bezmála 50 tisíc metrů krychlových.

Jednou za čas prochází údržbou, během které se pečlivě čistí a právě na to se s vedoucím střediska výroby vody Petrem Navrátilem zašel podívat redaktor Václav Plecháček.

"Tento největší vodojem ve správě Královéhradecké provozní má objem 18 500 kubíků a říkáme mu Gigant. Vlastní podzemní železobetonová konstrukce je vyztužena několika desítkami sloupů. Hladina vody ve vodojemu se v běžném provozu pohybuje od 3,5 do 4,2 metru", říká Petr Navrátil.

Údržba probíhá ostřikem tlakovou vodou, který zbaví stěny vodojemu sedimentů železa a různých usazenin či písku. Potom následuje desinfekce a uvedení vodojemu zpět do provozu.

"Čištění Gigantu trvá zhruba týden, tedy pět pracovních dní, plus dalšíxh pět pracovních dní trvá pak následné uvádění do provozu", dodává vedoucí střediska výroby vody Petr Navrátil.

Voda (ilustrační foto)

Podzemní vodojemy na Novém Hradci Králové jsou plněny výhradně podzemní vodou. Zásoba pitné vody, která je zde obvykle akumulována, se rovná přibližně 1,5 denní spotřebě vody Hradce Králové - průměrná spotřeba pitné vody pro Hradec Králové je cca 20.000 metrů krychlových.

Ve věžovém vodojemu, který je dominantou Nového Hradce Králové, je pak přibližně 300 kubíků pitné vody. Z věžového vodojemu je zásobován pouze Nový Hradec Králové, jehož denní spotřeba je přibližně 500 metrů krychlových.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio