Letecká záchranka, očkování proti covidu a rozhledna u Nového Hrádku. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Česku je ode dneška rozšířený systém letecké záchranné služby fungující v noci. Nonstop k pacientům můžou nově vzlétat lékaři a záchranáři ze základny v Hradci Králové. Přidali se ke kolegům z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a Českých Budějovic. Nejen v Královéhradeckém kraji se tak vážně zraněným v nočních hodinách dostane pomoc rychleji.

Na létání ve tmě je zdejší základna technicky vybavená už delší dobu. Na nepřetržitý provoz se proto připravovala hlavně personálně. V noci budou mít doktoři a záchranáři startující z Hradce Králové větší pole působnosti než přes den.

Čtěte také

Změní aktuální situace kolem koronaviru postoj Čechů k očkování? Budou mít lidé větší zájem o preventivní vakcíny třeba také proti chřipce? A jak to je s případnou imunitou proti opakovanému onemocnění covid-19? Rozvolňování opatření se někdo obává a jiní se naopak těší. Kdy bude očkovací vakcína a bude bezpečná?

Oslovili jsme prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové na téma: současná pandemie, její vývoj a výhled do budoucnosti. "Vakcína nikdy neochrání člověka déle, než imunita získaná prodělaným onemocněním. Řádově to jsou ovšem roky," říká Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Čtěte také

U Nového Hrádku na Náchodsku skončila několik let očekávaná přestavba bývalé větrné elektrárny na rozhlednu. Na vrch Šibeník tak teď míří velké množství turistů. Většina jich po točitém schodišti nahoru zamíří, některé ale od výstupu na vrcholovou plošinu ve výšce 32 metrů odradí námraza nebo silný vítr.

Společně stojíme u zatím ještě uzavřeného nového informačního centra.
„Za chvíli by nám právě měla firma dovézt nábytek, který bude také sloužit na dovybavení venkovních teras, aby si turisté měli kam sednout. A informační centrum chceme otevřít na jaře," říká nezávislý starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar.

autor: baj
Spustit audio

Související