Základna letecké záchranky v Hradci Králové začala fungovat v nepřetržitém provozu, tedy i v noci

1. leden 2021 08:27

V Česku je ode dneška rozšířený systém letecké záchranné služby fungující v noci. Nonstop k pacientům můžou nově vzlétat lékaři a záchranáři ze základny v Hradci Králové. Přidali se ke kolegům z Prahy, Brna, Ostravy, Plzně a Českých Budějovic. Nejen v Královéhradeckém kraji se tak vážně zraněným v nočních hodinách dostane pomoc rychleji.

Čtěte také

„Musím zkontrolovat kompletně veškeré vybavení," vedoucí hradeckých leteckých záchranářů Martin Honzík tak jako před každou službou prohlíží přístroje ve žlutém vrtulníku EC 135 s označením Kryštof 6.
„A musíme zkontrolovat také defibrilátor."

Nově je odsud ze základny na okraji areálu hradecké fakultní nemocnice posádka připravená vzlétnout nepřetržitě. I v noci tak může odteď vrtulník pomoci například při vážné dopravní nehodě.
„Péče, která byla poskytována v těch denních letech, tak bude poskytována i během nočních letů. Profit pro pacienta s ohledem na rychlý přesun do traumacentra je tam jednoznačný."

Vedoucí lékař královéhradecké letecké záchranky Anatolij Truhlář mi v rozlehlém hangáru přibližuje další situace, kdy může noční provoz lidem pomoci.
„Kdy lidé chodí ještě z restaurací, funguje například ještě také noční lyžování, tak mohou vznikat úrazy a vrtulník nebyl v té době okamžitě dostupný.

Na létání ve tmě je zdejší základna technicky vybavená už delší dobu.

Čtěte také

Na nepřetržitý provoz se proto připravovala hlavně personálně. V noci budou mít doktoři a záchranáři startující z Hradce Králové větší pole působnosti než přes den.

„Vzhledem k tomu, že se rozmístění nočních stanovišť v České republice změnilo, tak se změnilo i rozdělení na jaké místo v republice ten vrtulník vždy doletí nejblíže. Pro nás nově je to oblast až po dálnici D1 na Vysočině," dodává lékař Anatolij Truhlář.

Pager s informací o vzletu tady doteď pípal zhruba 600 krát ročně. Letos bude velmi pravděpodobně v souvislosti s nočními vzlety číslo o dost vyšší.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související