V kraji pokračuje očkování proti covidu-19. Jak se hejtmanství připravuje na plošnou vakcinaci?

14. leden 2021 10:10

V sedmi nemocnicích v Královéhradeckém kraji pokračuje očkování proti covidu. Na dalších místech pak působí mobilní očkovací týmy. Aktuálně podle posledních údajů hradeckého hejtmanství dostalo vakcínu v regionu už přes 3 000 lidí. 

Krajský úřad také stále pokračuje v přípravách očkovacích center pro širokou veřejnost. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Současná místa, kde se v Královéhradeckém kraji očkuje proti covidu-19, jsou nemocnice v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a ve Vrchlabí.

Pro představu, jen Fakultní nemocnice v Hradci Králové uvádí k dnešnímu ránu zhruba 1850 očkovaných osob. V tomto čísle jsou zahrnuti i klienti a personál největšího domova pro seniory v Královéhradeckém kraji, tedy Domova U Biřičky v Hradci Králové. Tam v úterý a ve středu působil mobilní očkovací tým, který se teď přesouvá na další místa.

Čtěte také

Jak Královéhradecký kraj připravuje očkovací centra pro širokou veřejnost?

Zatímco minulý týden mluvilo hejtmanství konkrétně o tom, kde centra vzniknou, zmiňovalo například královéhradecké Kongresové centrum Aldis nebo náchodský hotel Beránek, tak nyní se vyjádřilo jen v tom smyslu, že se vše připravuje a v provozu snad budou očkovací centra v druhém čtvrtletí letošního roku.

Očkování pro širokou veřejnost ale ještě není na pořadu dne. Aktuálně vakcínu dostávají zdravotníci, rizikoví pacienti v nemocnicích a klienti a personál domovů pro seniory.

Čtěte také

Co se týče počtu vakcín, tak Královéhradecký kraj má v prvním čtvrtletí roku od státu přislíbeno celkem 62 tisíc dávek. Z toho v lednu má dorazit 14 tisíc, v únoru 18 tisíc a v březnu potom 30 tisíc dávek vakcíny.

Jaká je teď situace na covidových odděleních v nemocnicích v Královéhradeckém kraji?

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je nyní zhruba 190 pacientů s onemocněním covid-19, z toho 50 jich je na jednotkách intenzivní péče. V celé nemocnici chybí i kvůli koronaviru asi 300 zdravotníků.

Čtěte také

Přibližně stejný počet zdravotnického personálu pak schází v nemocnicích napříč celým krajem, patřících pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Také v nich pomáhají dobrovolníci, studenti zdravotnických škol a vojáci.

Například do Oblastní nemocnice v Náchodě se přihlásilo na výzvu, kterou tento týden zveřejnil starosta Jan Birke z ČSSD, zhruba 40 dobrovolníků.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související