V Domově důchodců U Biřičky v Hradci Králové očkuje mobilní tým. Brzy se dočkají i další zařízení

12. leden 2021 15:21

Mobilní očkovací tým Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové dnes začal očkovat klienty a zaměstnance v Domově důchodců U Biřičky v Hradci Králové. Dnes plánuje podat očkovací látku zhruba 150 lidem. V očkování bude tým pokračovat v dalších dnech.

"Dnes a ve středu budeme očkovat v Domově důchodců u Biřičky, ve čtvrtek v SeneCura SeniorCentru Hradec Králové. V dalším týdnu plánujeme pokračovat ve vakcinaci klientů ostatních sociálních zařízení na Hradecku," uvedl děkan Fakulty vojenského zdravotnictví (FVZ) Hradec Králové Roman Chlíbek.

Čtěte také

Podle něj to klienti, kteří mají o očkování zájem, vnímají pozitivně. "Je to pro ně cesta k normálnímu životu, například k návštěvám příbuzných," sdělil Chlíbek, který se očkování účastní.

Domov U Biřičky je největším zařízením svého druhu v kraji. FVZ tam dnes vyslala tři týmy ve složení sestra, lékař a administrativní pracovník.

Čtěte také

"Jsem zastánce očkování, pomůže nám to se vrátit k běžnému fungování domova. Klienti mají o očkování zájem, odhaduji to na 90 procent, mezi zaměstnanci je trochu nižší, ale do konce března bychom chtěli mít naoočkováno 95 procent klientů a 70 procent zaměstnanců," uvedla ředitelka domova seniorů Daniela Lusková.

V zařízení je aktuálně přibližně 340 klientů a stará se o ně 240 zaměstnanců.

Čtěte také

Očkovací centrum FN Hradec Králové dosud podalo očkovací látku téměř 1500 zdravotníkům z nemocnice a také některým vysoce rizikovým pacientům.

"K našim čtyřem očkovacím týmům ... se dnes připojili kolegové z Fakulty vojenského zdravotnictví, kteří tvoří výjezdový tým, který pomáhá podávat vakcínu v sociálních zařízeních," uvedl ředitel hradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička.

Čtěte také

V kraji očkuje od soboty 2. ledna hradecká fakultní nemocnice, od pátku 8. ledna krajské nemocnice a od pondělí 11. ledna také soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Mobilní očkovací tým pro domovy seniorů by měla mít vrchlabská nemocnice od středy.

Podle zástupců kraje situace v domovech seniorů není tak dramatická jako v nemocnicích, které se dostávají na hranici svých kapacit. V nemocnicích, které musí řešit také výpadek personálu, v posledních dnech stoupají počty hospitalizovaných pacientů s covidem.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související