Domovy pro seniory v kraji znovu využívají pomoc dobrovolníků a tzv. pohotovostních týmů

8. leden 2021 10:40

Domovy pro seniory si opět navzájem vypomáhají. Tentokrát pomoc využívají zařízení, kterých se v podzimní vlně koronavirová nákaza výrazně nedotkla. Dobrovolníci a tzv. pracovníci pohotovostních týmů se zapojují v zařízeních, která se aktuálně potýkají s onemocněním covid-19. 

Čtěte také

S výrazným výpadkem zaměstnanců se v současné době potýká například Domov pro seniory v Trutnově.

Podle jeho ředitele Miloše Soukupa je aktuálně nakažena polovina pečovatelek v přímé péči, lidé chybí ale například i v kuchyni nebo údržbě.
„Celou situaci zvládali až do tohoto pondělí, kdy jsme si dokázali poradit vlastními silami s výpadky nakažených zaměstnanců v kuchyni, úklidu a tak dále. Nicméně v přímé pečovatelské službě již není reálné to vlastními silami zvládnout, když chybí každý druhý zaměstnanec."

Vedení domova proto požádalo o pomoc nedaleký Domov důchodců v Tmavém Dole, kde mohli uvolnit hned tři pracovníky.
„Zařízení Tmavý Důl nám vyšlo vstříc a poslalo k nám pečovatelky z jejich domova."

Čtěte také

Další dvoučlenný tým z Tmavého Dolu bude ode dneška pomáhat v Domově Dolní zámek v Teplicích nad Metují.

Jak potvrzuje náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová z hnutí Východočeši, momentálně je současná situace v sociálních zařízeních díky vzájemné pomoci stabilizovaná.
„Zařízení si vypomáhají mezi sebou a také náš pohotovostní tým z krajského úřadu funguje velmi dobře."

Čtěte také

Podle Martiny Berdychové není situace v krajských zařízeních pro seniory tak kritická jako v nemocnicích.
„V sociálních zařízeních v kraji je v současné chvíli pozitivních 192 osob z celkového počtu 3 250 klientů. Nemocných a v karanténě je také 165 pracovníků a celkově máme 2 465 zaměstnanců v těchto zařízeních."

S výpadky zaměstnanců vypomáhají kromě mobilních týmů také dobrovolníci. Ti mají na starost například roznášení jídla a další pomocné práce, proto nemusí dokládat odborné vzdělání. Zájemci se stále mohou hlásit na sociálním odboru krajského úřadu nebo přímo v konkrétních zařízeních.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související