Takzvané létající týmy pracovníků si vzájemně pomáhají v domovech pro seniory po celém kraji

11. listopad 2020 11:20

Domovy pro seniory v Královéhradeckém kraji si v době pandemie koronaviru vzájemně pomáhají. V jednotlivých zařízeních mají vyčleněnou skupinu pracovníků, která v případě potřeby jezdí na výpomoc do jiného domova. 

Cílem sociálních pracovnic z Tmavého Dolu na Trutnovsku je teď aktuálně domov pro seniory až na druhé straně kraje.

Čtěte také

„Ještě brýle, čepičky a ochranné štíty."
Pracovnice Domova důchodců v Tmavém Dole se právě připravují na výpomoc v domově seniorů v Nové Pace. V tamním zařízení totiž kvůli koronavirové nákaze chybí personál.

A tak nastupují do práce tzv. létající týmy.
„Tento systém takzvaně dočasného přidělení zaměstnance do jiného zařízení funguje na bázi dobrovolnosti. Takže pokud přijde požadavek z kraje, případně z jiného zařízení, tak se nejdříve poptáváme zaměstnanců, kdo by o to měl zájem. A kdo se nám přihlásí, toho tam pošleme."

Domovy pro seniory v Královéhradeckém kraji si v době pandemie koronaviru vzájemně pomáhají

Podle ředitele domova v Tmavém Dole Antonína Stanislava už zdejší pracovníci byli pomáhat například v seniorském domě v úpickém Beránku nebo v Borohrádku.

Čtěte také

Jednou z dobrovolnic je vedoucí aktivizačního oddělení Andrea Jirousková. Pomáhat jede poprvé.
„Jsem trošku nervózní, protože jdu do jiného prostředí, ale myslím si, že to zvládnu."

V Nové Pace bude zastávat stejnou práci jako v Tmavém Dole. Jde hlavně o běžné denní činnosti jako je ranní hygiena nebo pomoc s jídlem.
„Mě ta práce naplňuje, dělám ji ráda. A jsem ráda, že jsou senioři šťastní, když si s nimi povídáme a postaráme se o ně. Když se zkrátka cítí dobře."

Čtěte také

S balením své kolegyni vypomáhá i vedoucí oddělení péče o seniory Martina Krumholzová. Ta dohlíží na to, aby měl celý tým dostatek především ochranných pomůcek.
„S sebou si určitě vezme svůj pracovní oděv. A to hned několik, protože většinou se pod tím pláštěm člověk hodně zapotí a musí se často převlékat. Potom ochranný plášť nebo igelitový oblek, který je na zip i s kapucí. Čepici, rukavice a hlavně respirátor."

Dvoučlenný létající tým bude do Nové Paky denně dojíždět. V tamním zařízení bude vypomáhat deset až čtrnáct dnů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související