Radka pomáhá v jičínském domově důchodců: Je to pro mne velký zdroj inspirace a zkušenosti do života

9. listopad 2020

Od závěru října kombinuje dvacetiletá studentka Radka Novotná distanční vysokoškolskou výuku s praxí v jičínském domově důchodců. Přihlásila se tam jako dobrovolnice, aby vypomohla při řešení náročné situace poté, co se jak někteří klienti, tak i část personálu  domova, nakazili koronavirem.

Čtěte také

Radka Novotná pochází z Jičína, je ve třetím semestru studia na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obor sociální pedagogika a poradenství a teď i pere a uklízí v jičínském domově důchodců.

Původně chtěla studovat psychologii. Všechno ostatní, co vepsala do dalších přihlášek, byly tzv. „záchranné“ varianty. Ale vybírala jen takové, které by ji po vystudování v praxi zajímaly a bavily.

Proto teď není zklamaná, že se na prestižní obor nedostala. „ I když ze začátku to byl trošku boj, tak si i v tomto oboru dokážu najít to svoje, co mě baví. Opravdu jsem teď ráda za to, kde jsem, co studuji a co teď můžu dělat.“

Ze své současné praxe má Radka „fajn pocit“

„Je dobré vědět, že v tomhle malém městě, v malém světě, může člověk udělat něco maličkého, aby se něco zlepšilo. Člověk jde večer spát a řekne si, nějak jsem pomohl, nějak jsem se přičinil. Myslím, že tohle každý z nás občas potřebuje, vidět, že to má smysl. Prakticky dělám prospěšnou věc, která koresponduje s tím, co studuji a co bych jednou chtěla dělat. Je to neskutečný zdroj inspirace, praxe a zkušenosti.“

Studentka Radka Novotná pomáhá jako dobrovolnice v jičínském domově důchodců

I z pozice běžného zaměstnance Radka zjišťuje, jak to v domově důchodců chodí, co na čem závisí. Je to pro ni zkušenost, kterou by jí teorie, ač sebelepší, předat nedokázala.

Všichni v provozu mají jednotné oblečení, které se každý den vyváří a desinfikuje. Při práci v prádelně musí mít roušku, brýle, rukavice a jednorázový oděv.

Čtěte také

V Domově důchodců v Jičíně bude Radka pomáhat zatím do konce současného nouzového stavu, tedy do 20. listopadu. Prodloužení bude záviset jak na aktuální situaci, tak i na kombinaci se studiem.

„Vedení domova naprosto chápe, že je přede mnou zkouškové období, zápočtový týden, tak si navzájem vycházíme vstříc. Uvidíme, na jak dlouho to nakonec bude,“ usmívá se Radka, která se rozhodla, že teď v Jičíně nebude bydlet u rodičů, aby je nevystavovala případnému onemocnění.

Když Radka přijde do svého náhradního příbytku a zvládne, co je právě do školy potřeba, snaží se číst a také komunikovat se všemi okolo. Telefonuje s rodiči, prarodiči, i s kamarády, aby „nevypadla“ ze sociálního kontaktu. V izolaci je to podle ní to nejdůležitější.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.