Pandemie koronaviru se dotkla všech, výrazně ale zasáhla například seniory v domovech důchodců

25. prosinec 2020 09:35

Vánoce jsou v letošním roce poznamenané pandemií koronaviru. Celá situace se výrazně dotkla především seniorů v domovech důchodců, kam dlouho nesměly návštěvy. V polovině prosince se situace o něco zlepšila a tak mohla na návštěvu zajít i reportérka Jana Házová.

Za klienty v domovech důchodců nechodily návštěvy, strádali především kvůli omezeným sociálním kontaktům se svými rodinami.

Čtěte také

V Domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku si ale jeho obyvatelé snaží nestěžovat, předvánoční čas si prý podle možností užili.

„To je krásný vánoční čas. Pro nás tady taky. Protože my jsme už začali slavit Vánoce už tím, že jsme si rozsvítili před budovou stromeček. U toho jsme si zpívali koledy. Zpíval nám personál, podával se horký čaj. Moc se nám to líbilo," říká paní Růžena, která žije ve zdejším domově už rok a půl.

Jaký byl vlastně ten letošní rok?
„Měla jsem několik zlomenin, víc jsem ležela, potřebovala jsem víc ošetřovatelské péče. A musím říct, že se tu o nás vzorně starají."

A jak zvládala nemožnost setkávat se s příbuznými?
„Mě to nevadí, protože já jsem takový samorost. Mám výbornou sousedku a tak si vyhovíme navzájem."

Čtěte také

Co by paní Růžena, které je 87 let, popřála do příštího roku sobě i rodině?
„Hlavně to zdraví. To ale člověk ocení, až sám zůstane nemocný a odkázaný na pomoc druhých lidí. A také aby nám ten koronavirus už dal pokoj. Aby zejména mladí si mohli užívat života."

Oslovila jsem ještě také paní Danuši. Ta je v domově důchodců už čtyři roky.
„Já bych popřála všem do nového roku hlavně zdraví."

Nejčastějším přáním zdejších seniorů do nového roku je, aby byli zdraví především jejich nejbližší.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související