Státní léčební lázně Janské Lázně se snaží pomoci přetíženým nemocnicím a přebírají část pacientů

13. leden 2021

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji přibývá pacientů s koronavirem a zdravotnická zařízení pro ně velmi složitě hledají volná lůžka. Část pacientů proto od nemocnic přebraly státní léčebné lázně Janské Lázně, ve kterých je pro tyhle případy připravených několik desítek lůžek.

Čtěte také

V Janských Lázních jsou momentálně pacienti z Fakultní nemocnice v Hradci Králové, Trutnova a dokonce i jeden z Mladé Boleslavi. Celkem jich je momentálně dvanáct. Šest z nich koronavirus nemá, jen pro ně v nemocnicích už nebylo volné místo a doma být nemohou.

V izolované části budovy Janský dvůr přímo u kolonády je ale i šest pacientů s covidem s mírnějším průběhem a během dneška sanitky do lázní přivezou další tři osoby.

Čtěte také

Současně do lázní stále přijíždí běžní klienti, zhruba třetinu z těch, co už přijet měli, ale lázně odmítly, respektive odsunuly termín nástupu a to právě proto, aby měly dostatek volných kapacit pro pacienty z nemocnic.

I v Janských Lázních přitom řeší nedostatek personálu, zatím se to netýká zdravotníků, péče o klienty je tak zajištěná.

Aktuálně se v nemocnicích v Královéhradeckém kraji léčí zhruba pět stovek pacientů s covidem, z toho asi pětina na jednotkách intenzivní péče.

I nemocnice přitom trápí nedostatek personálu, přesto se stále snaží otevírat další lůžka pro pacienty s koronavirem, aby zajistily dostatečnou kapacitu.

Čtěte také

Musejí ale utlumovat neakutní operace. Podle vedení kraje se dá velký tlak na nemocniční zařízení očekávat i v následujících dvou týdnech, nemocnice se připravují na nárůst pacientů s covidem až o padesát procent.

Už teď v nich vypomáhají jak vojáci, tak i studenti středních zdravotnických škol. A například v náchodské nemocnici je situace tak vážná, že navíc ještě teď shání deset až dvacet mužů, kteří by mohli okamžitě začít pomáhat.

Čtěte také

V minulých dnech začalo očkování proti koronaviru, řeší se nastavení co nejefektivnějšího systému. Masivní očkování by v Královéhradeckém kraji mělo začít od druhého čtvrtletí letošního roku.

Momentálně se očkuje na sedmi místech, v pěti krajských nemocnicích, ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a v soukromé vrchlabské nemocnici. Dál by se měly přidat mobilní týmy nemocnic i armádních zdravotníků, očkovací centra by měla vzniknout i minimálně v každém okresním městě.

Léčebné lázně Janské Lázně začínají přijímat pacienty z nemocnic v Královéhradeckém kraji

I pro očkování ale platí, že klíčové bude zajistit dostatek personálu. Očkují se přednostně zdravotníci, záchranáři, ohrožení pacienti a klienti nebo pracovníci domovů pro seniory.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka