Začíná další etapa očkování proti covidu. První lidé dostanou vakcínu také v krajských nemocnicích

8. leden 2021 10:08

Očkování proti covidu se v Královéhradeckém kraji dostává do další fáze. K Fakultní nemocnici Hradec Králové se totiž dnes přidají i krajské nemocnice. První lidé v nich dostanou vakcíny během dopoledne. Podrobnosti o harmonogramu očkování zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Do všech krajských nemocnic Královéhradeckého kraje dnes míří první dodávka vakcín proti covid-19. Během dopoledne začne očkování v Oblastních nemocnicích Jičín, Náchod, Trutnov, Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem a v Nemocnici Rychnov nad Kněžnou.

Mezi prvními bude v krajských nemocnicích očkováno téměř 90 zdravotnických záchranářů ZZS a desítky zdravotníků pracujících na odděleních s vysokým rizikem nákazy.

Čtěte také

„Jsem rád, že je velký zájem našich zdravotníků o očkování. Je to cesta zpět k normálnímu životu. Proto prosím, pokud je to jen trochu možné, nechte se oočkovat,“ vyzval krajský radní pro zdravotnictví MUDr. Zdeněk Fink ((Spojenci pro Královéhradecký kraj).

V dalších dnech potom bude pokračovat očkování dalších ohrožených zdravotníků nemocnic, kteří o očkování projevili zájem a hospitalizovaných pacientů, pro které by byla nákaza nebezpečná.

Očkování Krajské nemocnici Liberec

Harmonogram očkování v krajských nemocnicích dále počítá s vakcinací zdravotníků ambulantního sektoru, a to především praktických lékařů, pracovníků a klientů sociálních služeb a následně našich nejstarších spoluobčanů. V krajských nemocnicích bude celkem očkováno přibližně 1000 lidí týdně.

Čtěte také

„Očkování bude ve všech našich nemocnicích probíhat pět až sedm dní v týdnu, po osmi hodinách denně. Po PCR a antigenním testování a především náročné péči o pacienty představuje očkovací proces další z úkolů pro naše zdravotníky, který v době personálního oslabení zajišťují. Děkuji jim za jejich pracovní nasazení v těchto nelehkých týdnech,“ řekl k zahájení očkování v krajských nemocnicích předseda Zdravotnického holdingu KHK Ing. Marian Tomášik.

Krajské nemocnice by měly během ledna obdržet cca 5000 dávek vakcín firmy Pfizer, v únoru pak 10000 a v březnu 15000 dávek. Dodávky by měly být do nemocnic dodávány v pravidelných týdenních intervalech.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.
Spustit audio

Související