Kraj chystá další centra na očkování proti covidu. Jejich spuštění ale zatím brzdí nedostatek vakcín

20. leden 2021 08:49

Královéhradecký kraj představil svůj plán na očkování proti koronaviru. Ve druhém čtvrtletí roku předpokládá otevření dalších očkovacích center, například na zimních stadiónech v Trutnově nebo v Jičíně nebo ve Společenském centru v Rychnově nad Kněžnou. Očkovat by se mohlo třeba i v Novém Bydžově nebo Broumově. 

Čtěte také

Zapojeno má být až 47 očkovacích týmů, které měsíčně spotřebují sto tisíc vakcín. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Některé kraje už spuštění dalších očkovacích center mimo nemocnice chystají na nejbližší dny. Proč to vedení Královéhradeckého kraje zatím odkládá?

Podle hejtmana Martina Červíčka z ODS by spuštění už teď nemělo smysl - v dalších očkovacích centrech by zatím neměli čím očkovat. Právě množství dostupných vakcín je v téhle chvíli tím faktorem, který ovlivňuje další postup očkování nejen u nás v kraji, ale v celém Česku.

Královéhradecký kraj spouští vlastní infolinku k očkování proti covidu-19

Hejtman Martin Červíček si tento týden telefonoval s premiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO a získal od něj příslib, že Královéhradecký kraj nebude v množství vakcín nijak krácen a že by všechno mělo jít podle původních plánů.

Čtěte také

Z nich si hejtmanství odvodilo odhadovaný počet sta tisíc vakcín měsíčně ve druhém čtvrtletí roku.

Počítá hejtmanství s tím, že by se ve druhém čtvrtletí už mohlo dostat i na běžné občany? Zatím se očkují především zdravotníci, senioři nebo personál v sociálních zařízeních.

Zatím funguje rezervační systém pro seniory nad 80 let a podle hejtmana to určitě nějakou dobu takhle ještě zůstane.

Čtěte také

V dalším kole by mohli být k očkování registrováni ostatní zdravotníci, další postup pak bude záviset především na tom, jak budou reálně dodávky vakcín vypadat.

Hejtmanství si spočítalo, že jen na proočkování kategorie 1A - tedy zdravotníků a seniorů v domovech pro seniory a personálu - by potřebovalo kolem 80 tisíc dávek vakcíny. Tedy víc, než dostane kraj za celé první čtvrtletí.

K tomu jsou tu pak senioři nad 80 let, i tam bude potřeba několik desítek tisíc dávek vakcíny. Takže spekulovat teď o termínu, kdy by mohlo začít očkování pro každého, zatím podle hejtmana není možné.

Čtěte také

A jak to vlastně vypadá s očkováním v těchto dnech? Pokračuje podle předpokladů?

Včera měla očkovací místa v kraji k dispozici kolem 7 tisíc dávek vakcíny a podle hejtmana budou vyočkované dnes. Čekat se pak bude na další dodávku, která by měla dorazit ještě tento týden.

Kraj očekává necelých 5 tisíc vakcín a počítá s tím, že podstatnou část rozdělí mezi seniory ve věku od 80 let výše, kteří se registrovali v centrálním systému. Pro první čtvrtletí počítá hejtmanství s tím, že bude mít k dispozici celkem 62 tisíc vakcín.

Očkovací centra by si poradila i s větším množství vakcín, ty ale zatím k dispozici nejsou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související