Očkování proti covidu postupuje v domovech pro seniory pomaleji, než bylo v plánu. Chybí vakcíny

21. leden 2021 09:03

Očkování proti koronaviru má v Královéhradeckém kraji zpoždění. Chybí totiž vakcíny. Pomaleji tak postupuje například vakcinace v krajských domovech pro seniory.

Čtěte také

„Je vám dobře? Alergie žádné nemáte, nikdy jste neměl po očkování žádnou reakci?"
Zdravotníci právě očkují prvního seniora v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem.

Tím je Vavřinec Josefík. Očkování trvá jen chvilku a proběhlo bez problémů.

„Oni mě budou teď prý půl hodiny hlídat, kdyby něco," říká vitální senior. Vakcínu kromě něj dostali už ale jen další dva klienti domova.

„Naočkovali jsme během asi hodiny a něco celkem 33 zaměstnanců domova důchodců, plus první tři klienty. Vlastně první seniory na Královédvorsku," říká primářka městské nemocnice Daniela Hlavsová, která očkování v domově důchodců vedla.

Na tři zmiňované seniory vakcína v podstatě zbyla.
„Protože se vakcíny ředí, musíme dát vše, co se rozdělá. Zbyly nám tři dávky, takže jsme je také podali."

Čtěte také

Původně přitom mělo v tomto domově důchodců proběhnout očkování plošně, tedy pro zaměstnance i klienty.

„My jsme trochu nešťastní z informací, které chodí velmi sporadicky. Zjistili jsme prakticky na poslední chvíli, že není dostatek vakcín, takže jsme upřednostnili variantu, aby byl nejdříve naočkován personál," vysvětluje ředitelka domova důchodců Ludmila Lorencová.

Královéhradecký kraj nově obdržel další dodávku 195 lahviček vakcíny proti koronaviru, tedy 5850 dávek. Měly by vystačit do příští středy, podstatnou část hejtmanství rozdělí mezi seniory starší osmdesáti let, kteří se registrovali v centrálním systému.

Spustit audio

Související