V kraji je situace v nemocnicích v souvislosti s obsazeností koronavirových lůžek stále velmi vážná

21. leden 2021 08:44

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji je stále několik volných lůžek pro pacienty s těžkým průběhem onemocnění koronavirem. Situace je vážná, obsazeno je přes 90 procent kapacit. Přesto zdravotníci zatím nápor pacientů dokázali zvládnout a podle hejtmanství nehrozí, že by se na některého z pacientů nedostalo.

Čtěte také

V celém kraji je aktuálně téměř 11 tisíc lidí, kteří mají za sebou čerstvý pozitivní test na koronavirus a jsou tedy teď s jistotou nakažení. V nemocnicích leží téměř 500 z nich.

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové je s koronavirem hospitalizováno 180 lidí, víc než 50 na intenzivních lůžkách. I tady se zatím daří péči poskytovat, a to přesto, že nemocnice musí i testovat a očkovat.

A navíc chybí personál, říká mluvčí nemocnice Jakub Sochor.
„Zajištění péče o pacienty je mimořádně náročné, protože se nemocnice potýká s vysokým počtem v práci nepřítomných zdravotníků, který se pohybuje stále nad 300."

Studenti lékařské fakulty na oddělení JIP

V krajských nemocnicích leží podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna dalších 279 pacientů s koronavirem.
„V tuto chvíli máme intenzivní lůžka obsazena z 95 procent, zatímco standardní z 83 procent. Ukazuje se tedy, že situace je stabilizovaná."

Situace je třeba ve srovnání s obdobím před dvěma týdny nepatrně lepší - o 1 procento klesla obsazenost intenzivních lůžek a z 93 na 83 procent poklesly i obsazené kapacity standardních lůžek - přesto jde stále o velmi vysoké hodnoty.

Čtěte také

Například v Rychnově nemají momentálně volno vůbec, ve Dvoře Králové je k dispozici 1 volné intenzivní lůžko a v Trutnově 3. O něco lepší je situace v Jičíně, kde je 27 míst ještě volných.

Celkem má Královéhradecký kraj k dispozici 602 lůžek pro pacienty s koronavirem a i když je obsazenost vysoká, není podle hejtmana Martina Červíčka z ODS situace neřešitelná - a to především díky obrovskému vypětí zdravotníků.
„Jen ve dvou případech jsme za celou tu dobu museli odvézt pacienta mimo náš kraj. Jednoho do Ústřední vojenské nemocnice a jednoho do nemocnice v Pardubickém kraji."

Pokud by se situace výrazně zhoršila a vyčleněných víc než 600 lůžek by nestačilo, má kraj podle hejtmana příslib podobné pomoci a nehrozí tedy, že by se nemocnice o některého pacienta nedokázaly postarat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související