V Domově důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku dnes dostane 120 lidí vakcínu proti covidu-19

27. leden 2021

V Domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku dnes zdravotníci začínají očkovat proti onemocnění covid-19. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová. Vakcínu tedy dostane v jednom dni více než stovka lidí, jak bude očkování vypadat? 

Čtěte také

Pro očkování vyčlenil domov důchodců společenskou místnost, která běžně slouží seniorům jako kinosál. první dostanou vakcínu zaměstnanci, potom přijdou na řadu mobilní klienti a nakonec budou zdravotníci obcházet ležící seniory na pokojích.

Zdravotníci budou mít k ruce také dvě zdravotní sestry, které budou zároveň dbát na to, aby se na místě nekumulovalo víc lidí. Po celou dobu očkování bude přítomen i lékař, který se trvale stará o klienty domova. Zná jejich zdravotní stav a očkování s každým z nich předem zkonzultoval.

Čtěte také

Očkování by se mělo stihnout během dopoledne, maximálně skončí v časných odpoledních hodinách.

Dostanou dnes vakcínu proti onemocnění covid-19 všichni klienti a zaměstnanci domova?

Očkování je dobrovolné a dostanou ho pouze ti, kteří o něj projevili zájem. Celkem jde o dvě třetiny zaměstnanců a z klientů bude proočkováno 78 procent.

Čtěte také

Tři zaměstnanci domova si na očkování ještě budou muset počkat, protože před nedávnem onemocnění covid-19 prodělali. Ještě neuplynulo 90 dní od konce jejich nemoci.

Kdy dostanou lidé v Tmavém Dole druhou dávku vakcíny?

To v tuto chvíli ještě není úplně jasné. Vedení domova by se přesný termín mělo dozvědět dnes dopoledne, nejpozději do konce tohoto týdne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.