V Domově pro seniory Tmavý důl začali pravidelně testovat i dělníky pracující na výstavbě pavilonu

22. duben 2020 07:45

V Domově pro seniory Tmavý důl na Trutnovsku začala plánovaná výstavba nového pavilonu za víc než 100 milionů korun. V areálu domova, kam kvůli opatřením proti šíření nákazy koronaviru už několik týdnů nesmí vstoupit nikdo mimo klientů a personálu, se tak pohybují i dělníci. Vedení domova proto přijalo zvláštní opatření. 

Vedoucí sociálního oddělení Veronika Krumpholzová právě ve speciální místnosti odebírá krev jednomu z dělníků. Stejně jako jeho kolegové musí tuto proceduru podstoupit každé dva týdny.
„Děláme test na covid-19 a na protilátky z kapilární krve."

Výsledek se objeví do několika minut

V případě pozitivního testu některého z dělníků by situaci řešila Krajská hygienická stanice. Ta by případně rozhodla o pokračování stavby nebo jejím zastavení.

Čtěte také

Napoprvé byl ale právě testovaný dělník v pořádku.
„Dopadli jsme dobře, test je negativní v obou sloupcích."

Dělníci se s klienty potkávat nebudou, přestože se staví přímo v areálu domova.

Stavba je oddělená zábranami, i tak je podle ředitele Antonína Stanislava riziko nákazy příliš vysoké a proto nechce situaci podcenit.
„Zavedli jsme dvakrát denně měření teploty. V případě, že by měl některý dělník více jak 37,4 stupně Celsia, tak bude bezprostředně vykázán ze stavby a měl by se přihlásit svému lékaři. A současně jim budeme každých 14 dní provádět rychlotest."

Čtěte také

Kromě dělníků jsou pravidelně testovaní i všichni zaměstnanci domova.

„Do dnešního dne jsme testovali 63 zaměstnanců s výsledkem - negativní. V podstatě máme již téměř všechny zaměstnance otestovány. Zbývají už jen jednotlivci, kteří čerpali dovolenou," dodává Antonín Stanislav.

Pokud bude současná situace pokračovat, počítá vedení domova s pravidelným testováním dělníků i zaměstnanců po celou dobu výstavby. Nový pavilon bude hotový do příštího podzimu.

V Domově pro seniory Tmavý důl začali pravidelně testovat i dělníky pracující na výstavbě pavilonu
autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související