Už měsíc je v kraji v provozu informační covidová linka k očkování obyvatel. Využily ji tisíce lidí

17. únor 2021

Tisíce lidí zavolaly během prvního měsíce fungování na informační linku zřízenou Královehradeckým krajem kvůli očkování proti koronaviru. Má pomáhat především seniorům nad osmdesát let s registrací do centrálního rezervačního systému. Zatímco po spuštění volalo na linku až pět stovek lidí denně, aktuálně jsou to desítky.

Čtěte také

„Královéhradecký kraj, informace k očkování."
Jeden z telefonátů na krajskou informační linku. Není úplně typický, volajícího zajímá, jak je to u jednoho z očkovacích center s parkováním.
„Já jdu zítra se svojí maminkou na očkování a ona špatně chodí."

Ani další volající není senior. Jde o pracovnici jednoho z obecních úřadů na Trutnovsku.
„Mohou se lidé už zase registrovat nebo jak to teď vlastně je?"
„Stále ta informace platí stejně, nyní se mohou registrovat občané starší osmdesáti let," odpovídá jí pracovnice infolinky.

Jinak ale podle jedné z pracovnic krajského úřadu Jany Hudcové většinou volají samotní senioři. Zatímco dřív potřebovali pomoct se samotnou rezervací, teď někteří volají znovu a zajímá je, kdy se dostanou na samotné očkování.
„Čekají, kdy jim přijde SMS zpráva, kdy už se budou moci oočkovat."

Domov důchodců v Tmavém Dole má za sebou první část očkování proti onemocnění covid-19

Většina seniorů je podle pracovníků úřadu trpělivá a vděčná za každou informaci, někteří ale nesou čekání kvůli nedostatku vakcín těžce.

Čtěte také

Svědčí o tom i telefonát, který odbavovala Martina Svatoňová.
„Volal pán, který se ptal, kdy dostane očkování. A tu otázku opakoval třeba desetkrát. Takže nakonec jsme se dostali až k otázce, kdo za to může. A na to už je těžká odpověď."

Jiné seniory zase aktuálně zajímá, kterou vakcínou budou očkovaní a jestli si případně mohou vybrat.
„Bohužel, tohle mi tady nejsme schopni ovlivnit. Takže pokud jsou registrovaní, mají nějaký termín, tak už je odkážeme na preferovanou nemocnici, kde si očkování vybrali."

Krajská informační linka bude pokračovat dál, v budoucnu by měla poskytovat informace i mladším seniorům, na které přijde s očkováním řada.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.