Ředitelé nemocnic a zdravotnické záchranné služby v Královéhradeckém kraji se obrací na veřejnost

16. únor 2021

Maximálně dodržujte protiepidemická opatření a co nejméně se setkávejte s ostatními. Tak se dá stručně shrnout apel ředitelů nemocnic v Královéhradeckém kraji k veřejnosti. Důvodem je stále vysoký počet nakažených koronavirem a nelepšící se situace v nemocnicích. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Ředitelé nemocnic a záchranky hned v úvodu svého prohlášení zdůrazňují, že kapacity nemocnic v Královéhradeckém kraji jsou na hranici možností. A žádají lidi, aby teď nebo v budoucnu bez ohledu na nařízená omezení přistoupili k takovým opatřením, které v podstatě celou společnost ochrání před nekontrolovaným vývojem pandemie.

Čtěte také

To by podle podepsaných ředitelů mělo těžké následky na zdraví nás všech.

Co konkrétně bychom tedy měli dodržovat?

V prohlášení je uvedeno omezení sociálních kontaktů na nezbytné minimu, vyhýbání se většímu množství lidí, používání roušek nebo respirátorů, dodržování rozestupů, pečlivé umývání rukou a používání desinfekce.

Ředitelé uvádějí, že si dobře uvědomují, že nejrůznějších restrikcí a omezení mají už všichni dost. Návrat k normálu ale podle nich zatím možný není.

Mobilní odběrový tým HZS Královéhradeckého kraje odebral první desítky vzorků

Zdůrazňují také, že těžký průběh onemocnění covid-19 se netýká jen seniorů, ale mnohdy dopadá i na daleko mladší lidi. A také ti pak jen s obtížemi překonávají kritický stav a někdy ho ani přes veškeré úsilí lékařů nezvládnou.

Čtěte také

Jaká je aktuální obsazenost nemocnic v Královéhradeckém kraji?

Ve všech hradeckých krajských nemocnicích bylo k pondělí 15. února hospitalizováno zhruba 380 pacientů s covidem, 63 z nich na intenzivních lůžkách, volných bylo 38 standardních lůžek a dvě intenzivní.

V hradecké fakultní nemocnici bylo s covidem 220 pacientů. O víkendu se tam sice podařilo otevřít další covidové oddělení, komplikací je ale stále vysoký počet v práci nepřítomných zdravotníků.

A v soukromé vrchlabské nemocnici bylo 25 hospitalizovaných pacientů s covidem.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.