Jaký program chystají v Domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku na MDŽ a Velikonoce?

25. únor 2021 08:34

V Domově důchodců ve Tmavém Dole na Trutnovsku platí v době pandemie přísná pravidla nejen pro setkávání klientů s veřejností, ale omezené jsou i kontakty mezi nimi samotnými. Přesto tzv. aktivizační pracovnice, které se starají mimo jiné o volnočasové aktivity, plánují a připravují tradiční akce.

Čtěte také

„Já jsem našla asi tři. Tak se podívej," říká aktivizační pracovnice Andrea Jirousková, která spolu s Pavlínou Hejduchovou společně plánují program pro klienty Domova důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku.

„Máme tady především ženy, které si určitě zaslouží oslavit svůj svátek. A tak tady s kolegyní vymýšlíme pro ně na MDŽ malé překvapení a krátký program," vysvětluje Pavlína Hejduchová.

„Děláme to každý rok na 8. března. Někdy k nám jezdily i děti, ale to letos bohužel kvůli opatřením nepůjde. Uděláme program z řad našich kolegyň."

V čem je nyní život v domově důchodců jiný?

„Máme svázané ruce tím, že jsou omezené počty lidí, kteří se mohou scházet. Oni si navzájem chybí, trápí se kvůli tomu, ale bohužel tato pravidla musíme dodržovat. Takže nezbývá než se těšit, až se vše rozvolní a lidé budou moci být zase se svými blízkými a mezi sebou, budou se moci navštěvovat."

Jaký program mají v době pandemie senioři v domově důchodců?

Jak to vypadá za zavřenými dveřmi domova? Jak se vůbec dnes plánuje nějaký program? A jak to vnímají klienti?
„Vnímají to. Protože jsme byli vždy zvyklí, že jsme tuto aktivizační činnost prováděli hodně ve skupinkách a to teď moc nejde. Pracujeme po dvou nebo po třech. Ale klientům to opravdu moc chybí."

Čtěte také

„Vždy jsme se sešli, bylo nás plno, byla sranda, zasmáli jsme se. Myslím si, že po této stránce teď lidé docela strádají. Každopádně je nám jich líto, protože teď je i zákaz návštěv. Tak se budeme lidem snažit zpříjemnit pobyt aspoň nějakým povídáním, zpíváme si, čteme si, hrajeme drobní hry. Věříme, že tohle pro ně bude také zpestření, na které se mohou těšit. Věřím, že si to všichni užijí."

Nejbližší akcí, která se tedy uskuteční v Domově důchodců ve Tmavém Dole na Trutnovsku, bude komorní oslava Mezinárodního dne žen 8. března. Klienti si společně s personálem také nenechají ujít připomenutí velikonočních svátků a tradic.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související