Přes 170 000 lidí v Královéhradeckém kraji už dostalo aspoň první dávku očkování proti koronaviru

4. květen 2021 08:23

V Královéhradeckém kraji dostalo alespoň první dávku vakcíny proti koronaviru přes 170 000 lidí. Kraj se tak v počtu očkovaných na tisíc obyvatel řadí mezi tří nejvíce proočkované regiony. V pondělí se také spustilo očkování pro další skupinu obyvatel. Dodávka vakcín pro praktické lékaře ale vázne.

Čtěte také

„Zahajujeme registraci vysokoškolských pedagogů, na které se trošičku pozapomnělo, dostali se až do nižší skupiny než pedagogové mateřských, středních a základních škol," popisuje situaci koordinátor očkování pro Královéhradecký kraj Jaroslav Malý.

Registrovat k očkování se také mohou lidé nad 55 let.
„A samozřejmě dál pokračuje očkování dalších vybraných prioritních skupin. Těch už mnoho není, to je takzvaná kritická a superkritická infrastruktura. Což je dlouhý seznam zaměstnání včetně technických služeb, hasičů a dalších potřebných lidí do energetiky a tak dále."

Na dávku vakcíny ještě v Královéhradeckém kraji čeká pár učitelů a sociálních pracovníků. Co se týče dodávek vakcín, tak dostatečný přísun je prý od firmy Pfizer.

Očkovací centrum Kroměříž - výstaviště

Problémy jsou pak s očkovacími látkami pro praktické lékaře, jejich distribuce je totiž hodně závislá na tom, co se do České republiky doveze.
„Praktičtí lékaři nemají dostatek vakcín, které by mohli používat. Jedná se především o vakcínu od firmy AstraZeneca. Ale mám i dobrou zprávu, protože veškerou vakcínu Moderna, kterou nyní dostáváme, budeme distribuovat praktickým lékařům, tak se to snad trochu zlepší."

Čtěte také

Krajské nemocnice se podle mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilové mohou díky klesajícímu počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem vracet k běžnému provozu. I tak se ale dost zdravotníků věnuje právě očkování proti covidu.
„Konkrétně od ledna, kdy se v našich nemocnicích začalo očkovat, podali naši zdravotníci už bezmála 79 tisíc vakcín."

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové pak podle mluvčího Jakuba Sochora postupně zvětšují kapacitu svého očkovacího centra.
„Fakultní nemocnice Hradec Králové v souvislosti s navyšováním dodávek vakcín postupně zvětšuje kapacitu svého očkovacího centra, které již podalo více než 60 tisíc dávek vakcín."

Ve středu 5. května by mělo dojít ke spuštění registrace k očkování proti koronaviru pro lidi nad 50 let.

Spustit audio

Související