Očkování proti koronaviru v kraji pokračuje. Kromě lékařů v nemocnicích už očkují i někteří praktici

4. březen 2021 09:42

Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru dostalo v Česku už téměř půl milionu lidí. Asi polovina z toho je po aplikaci druhé dávky. Vyplývá to u údajů, které má k dispozici Královehradecký kraj. Očkování přitom pokračuje i tady, aktuální informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji se očkuje od ledna. Jako první byli očkováni zdravotníci, senioři nad 80 let a také personál a klienti sociálních zařízení.

Zatím poslední data má krajský úřad k 2. březnu. K tomuto datu bylo aplikováno 38 303 dávek vakcíny, druhou dávku dostalo zhruba 12 500 lidí. Očkuje se v sedmi nemocnicích, ale očkovat už začali i někteří praktičtí lékaři a to na Hradecku a Trutnovsku.

Nejvíce očkovaných je vakcínou Pfizer, do kraje ale postupně přichází i více dávek vakcíny Moderna a AstraZeneca.

Do celostátního systému rezervací už se mohou registrovat i pedagogičtí zaměstnanci a senioři nad 70 let.

Očkování proti covidu-19

V centrálním systému je registrovaných zhruba 7 500 pracovníků ve školství, termín k očkování dostalo už asi 200 z nich a oočkováno je jich už na 140. Co se týká seniorů, tak podle posledních dostupných dat k 1. březnu je ve skupině na 80 let registrováno k očkování více než 13 500 osob. To je více než polovina všech, kteří žijí v Královéhradeckém kraji.

A v kategorii 70+ se hned první den registrovalo 10 500 lidí, tedy asi jedna pětina.

Čtěte také

Co se týče nějakých problémů spojených s očkováním, tak se stalo, že zejména senioři odmítali vakcínu AstraZeneca. Potvrdil to lékař a krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý. Podle něj jsou ale obavy lidí zbytečné. Svědčí o tom prý například data z Velké Británie, kde už tuto vakcínu obdrželo 17 milionů lidí všech věkových skupin.

Podle posledních zjištění vakcína dobře funguje a k vytvoření protilátek dokonce stačí už první dávka.

Velké zmatky panují také při tom, kdy lidé mají rezervaci v centrálním systému, ale domluví se na očkování u svého praktického lékaře. V takovém případě původně měli volat na celostátní linku 1221 a termín rezervace zrušit.

Včera v podvečer ale ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svých webových stránkách úplně opačnou informaci. A lidé by tak nově registraci, ani v případě, že se na očkování domluví se svým praktikem, v centrálním systému rušit neměli.

Spustit audio

Související