Strážníci městských policií jsou v první linii, většina z nich ale stále není očkovaná proti covidu

23. duben 2021 08:47

Příslušníci městských policií patří mezi profese kritické infrastruktury, při rozdělování vakcín proti covidu se na ně ale zapomnělo. Alespoň to sami strážníci tvrdí. Ti z Královéhradeckého kraje ale po dlouhém čekání vakcínu dostanou. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Strážníky při jednání se státem zastupuje Unie bezpečnostních složek a ta před pár dny poslala dopis ministru zdravotnictví. O co v něm jde?
Zástupci unie požadují odpovědi na několik otázek, například kdy dojde k plošnému očkování strážníků obecních a městských policií, a nebo to, kdo bude za očkování zodpovědný.

Čtěte také

Strážníci upozorňují na to, že prakticky každý den při službě přichází do kontaktu s mnoha lidmi, kteří mohou být nakažení koronavirem, podobně jako třeba státní policisté nebo záchranáři.

Jenže na rozdíl od těchto dvou zmiňovaných profesí pro strážníky žádná celostátní strategie neexistuje. Strážníci přitom například vozí lidi pod vlivem alkoholu na záchytku, pomáhají třeba i s transportem imobilních osob.

Nemají přitom ale přístup do databáze hygienických stanic a tím pádem netuší, jestli daný člověk není aktuálně nakažený.

Někteří strážníci v Královéhradeckém kraji už ale očkování dostali. Jak je to možné?
Na tuhle otázku není snadná odpověď. Pravda je, že například strážníci v Broumově, Dvoře Králové nad Labem nebo Trutnově už vakcínu dostali.

Čtěte také

Podle toho, co jsem zjistil, je nemocnice v těch městech evidovaly jako náhradníky a strážníci tak dostali zbytkové dávky, pro které v tu chvíli nebylo využití.

Naopak třeba strážníci v Náchodě, Jaroměři nebo Novém Městě nad Metují zatím museli čekat. Právě dnes ale mohou první z nich na očkování zamířit, rozhodl o tom krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý.

On sám mi říkal, že nechápe, proč o očkování strážníků už dřív nerozhodl stát. Podobně mluví i samotní strážníci. Ti tvrdí, že si stát a kraje mezi sebou problematiku přehazují jako horký brambor, tohle je doslovná citace z dopisu Unie na Ministerstvo zdravotnictví.

Jak na kritiku reaguje stát?
Na zmiňovaný dopis odborové organizace Unie bezpečnostních složek směřovaný ministru zdravotnictví podle zástupců Unie zatím reakce nepřišla.
Odpovědí z Ministerstva zdravotnictví na své otázky jsem se zatím nedočkal ani já.

Dotazy jsem současně poslal také na Ministerstvo vnitra. Tam mi odpověděli, že by očkování strážníků měli zajistit krajští organizátoři. Právě to se teď tady v Královéhradeckém kraji stalo. Jinde po republice ale zástupci krajů tvrdí, že kraje nejsou zřizovateli městských a obecních policií a odpovědnosti se zříkají.

Spustit audio

Související