Aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu už má v Královéhradeckém kraji zhruba čtvrtina obyvatel

22. duben 2021 08:46

Ještě tento týden se otevře registrace k očkování proti koronaviru další skupině obyvatel, přihlásit se budou moci lidé ve věkové skupině od 60 do 65 let. Další skupiny se budou moci objednávat po týdnu, věková hranice každý týden klesne o pět let. Aspoň takové představy má ministerstvo zdravotnictví.

Otázkou zůstává, kolik bude k dispozici vakcín - dodávky stále nejsou takové, jaké by měly být. Situaci v Královéhradeckém kraji zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kolik lidí se u nás v kraji už dočkalo aspoň jedné dávky vakcíny?

Čtěte také

Podle krajského koordinátora očkování Jaroslava Malého je proočkováno aspoň jednou dávkou už 138 tisíc ze zhruba půl miliónu obyvatel, 45 tisíc z nich už má obě dávky, dalších bezmála 93 tisíc tedy aspoň jednu.

Pokud jde o seniory nad 80 let, jsou proočkovaní už prakticky všichni. Jaroslav Malý doslova řekl, že před závorou - tedy neočkovaných - je už jen velmi málo seniorů nad 70 let a překvapivě málo i lidí ve věku od 65 do 70 let. Podle krajského koordinátora se tedy zdá, že očkování pokračuje dobře.

Kraj je připravený očkovat víc, ale nejsou vakcíny. Jak to aktuálně vypadá s jejich dodávkami?

Podle Jaroslava Malého váznou dodávky vakcíny Astra Zeneca praktickým lékařům, část výpadku ale nahrazuje vyšší dodávka od společnosti Moderna.

Čtěte také

Hejtman Martin Červíček z ODS řekl, že očkovací centra v Královéhradeckém kraji jsou připravena očkovat až 160 tisíc dávek měsíčně a cílem je, aby do konce července bylo proočkováno přibližně 330 tisíc lidí - tedy kolem 60 procent populace v kraji.

Jenže k tomu je potřeba, aby bylo k dispozici dost vakcín - například v dubnu vypadlo z plánovaného počtu zhruba 100 tisíc vakcín asi 15 tisíc.

Je jistota, že se zásobování vakcínami zlepší?

Úplnou jistotu budou mít lékaři až ve chvíli, až když mají vakcínu v ruce, respektive v lednici. Ale přísliby existují a i podle Jaroslava Malého kraj podle dostupných informací předpokládá, že by se v tomhle směru měla situace zlepšit už v květnu.

„Královéhradecký kraj je jeden z nejlépe očkujících regionů České republice. V počtu očkovaných na 1 000 obyvatel se řadíme mezi tři nejproočkovanější regiony. Naše strategie, kdy očkujeme nejen v nemocnicích, ale také v ordinacích praktických lékařů, se ukázala jako velmi efektivní," informoval hejtman Martin Červíček.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související