Zámecké Imaginárium v Kostelci nadchne děti i dospělé svojí fantazií a hlavně možností si pohrát

1. duben 2022

Zveme vás na jedinečnou výstavu Zámecké Imaginárium. Tato výstava se v nové podobě vrací po sedmi letech do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Výstavu skupiny výtvarníků spojených s Divadlem bratří Formanů opět dramaturgicky připravil ilustrátor a scénograf Matěj Forman. 

Výtvarník a divadelník Matěj Forman je spolu s Andreou Sodomkovou, scénografkou, výtvarnicí, ilustrátorkou a interiérovou designérkou, hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Čtěte také

S využitím autorských prací všech zúčastněných bylo celé patro Nového zámkuv Kostelci nad Orlicí přetvořeno v jedno velké místo fantazie a hravosti. Imaginárium totiž není pouhou výstavou, v rámci které si veřejnosti prohlédne konkrétní vystavené objekty. Je spíš živou instalací, která návštěvníky vyzve ke hře.

Děti i dospělé nadchne svojí imaginací a hlavně možností si pohrát, dotýkat se a ovládat mnoho artefaktů, které dospělé vrátí do dětství a dětem přiblíží svět loutkového divadla, mechanických hraček a zařízení.

Imaginárium potrvá v Galerii Kinský až do neděle 30. října 2022. Zhlédnout ho můžete v dubnu o víkendech od 10 do 16 hodin. Od května bude přístupné denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Vstupenky zakoupíte na pokladně zámku.

„Víme, že lidské ruce jsou schopny vytvářet zázraky a že naše představivost je nekonečná. Existuje v nás silná vnitřní touha po nalézání a objevování skutečných a krásných věcí. A také touha po setkávání s lidmi, kteří jsou autentičtí. Odtud nejspíš pramení naše vášeň i radost ze společných setkání při instalacích Imaginária,“ říkají tvůrci výstavy.

Co je Imaginárium?

„Je nelehké to jednoduše vysvětlit. Když řeknu výstava, lidé si představí, že to je jen na koukání. Když řeknu herna, představí si, že můžou se vším rumplovat a pořádně se vydovádět. A ono to je něco mezi tím. Je to také příležitost smysluplně uchovat krásné divadelní dekorace, věci, které měly důvod vzniknout a teď už je nikdo nepoužívá.

„Je to příležitost vidět, jaké zázraky umějí lidé díky nekonečné fantazii vytvořit vlastníma rukama. Pak je to trošku rebelie proti přetechnizovanému světu. Není špatně, že se vyvíjí, ale že se na to klade až nesmyslný důraz a že se tomu dává až slepá důvěra.

„Cokoli je namalované rukou a na nějakém materiálu, pro mě existuje víc, než když si to můžu prohlídnout v počítači nebo se na to dívat na obrazovce.

Andrea Sodomková a Matěj Forman v rozhlasové kavárně

Vystavujícími autory jsou malíři, řezbáři, fotografové, divadelníci, hračičkové, vynálezci a tvůrci - Josef a Andrea Sodomkovi, Martin a Renata Lhotákovi, Tereza Komárková, Barka Zichová, Veronika Podzimková, Pavel Macek, Jana Paulová, Lucka Valaška Knitlová, Irena Vodáková, Stáňa Stuchlá a Matěj Forman.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.