Začala několikaměsíční oprava frekventované křižovatky Fortna u zimního stadionu v Hradci Králové

1. duben 2022 08:42

Od 1. dubna se kompletně uzavřela frekventovaná křižovatka Fortna u zimního stadionu v centru Hradce Králové. Místo současného dopravního řešení tam vznikne kruhový objezd. Opravovat bude město i přilehlé okolí. Řidiči tak budou muset jet po objízdné trase, pro cyklisty a chodce bude průjezd místem omezený a změnit trasu budou muset i linky MHD. 

Jak bude provoz u křižovatky Fortna vypadat, to přímo na místě zjišťoval reportér Jakub Vik. A jak dlouho bude křižovatka uzavřena?

Křižovatka je už od rána pro automobily uzavřena, jsou tu dopravní značky zákazu vjezdu. Lidé ještě křižovatkou ráno procházeli, ovšem to je právě před chvílí změnilo. U Moravského mostu už je postavený plot, který pěším cestu zahrazuje.

Čtěte také

Z ostatních stran křižovatky zatím zábrany nejsou, to se ale pravděpodobně brzy změní. A oblast křižovatky Fortna bude úplně uzavřena. Pomalu sem již také přijíždí technika a nákladní automobily, takže brzy budou opravy zahájeny.

Celkově bude průjezd křižovatkou Fortna omezený do konce letošního roku. Ovšem od září by mohlo dojít ke zpřístupnění oblasti pro vozy městské hromadné dopravy. Do té doby ale musí cestující počítat se změnou jízdních řádů i objízdnými trasami.

Kudy vedou objízdné trasy?

Linky MHD jezdí po náhradní trase už nyní. Ze strany od Státní vědecké knihovny přejedou autobusy Moravský most a zahnou doprava k Biskupskému gymnáziu, kde je umístěna i náhradní zastávka Zimní stadion. Dál projedou bočnímu ulicemi a opět se napojí na původní trasu v Komenského ulici.

Zastávka Komenského je úplně zrušena. Místo ní ale hradecký dopravní podnik zřídil náhradní zastávku u Krajského soudu. A v opačném směru je objízdná trasa pro MHD stejná.

Chodcům je potom určena cesta kolem zimního stadionu, po lávce pro pěší a kolem Státní vědecké knihovny. Automobily potom budou celou oblast projíždět kolem Staré nemocnice a fotbalového stadionu. Trasy jsou značeny poměrně přehledně, takže by nikdo neměl zabloudit.

Čtěte také

„Výsledkem této rekonstrukce má být nejen zkvalitnění veřejného prostoru, ale především zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů v této oblasti. Prosím proto veřejnost, aby k této akci přistupovala s trpělivostí a respektovala nastavené objízdné trasy," uvádí primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Nynější křižovatka ulic Komenského a Ignáta Herrmanna ve tvaru písmene T se přemění na kruhový objezd, dojde zde k úpravě chodníků a cest v okolí a změní se také vzhled dopravního uzlu. Upraví se vozovky v okolí, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, přilehlé parkoviště a ostrůvek na Orlickém nábřeží.

Další opravy čekají také chodník ke střední zdravotnické škole, autobusové zastávky, vjezd do kasáren a místa pro přecházení.

Rekonstrukce křižovatky Fortna - objízdné trasy
autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související