Hradec Králové začal budovat inteligentní dopravní systém, signalizace se změní na 38 křižovatkách

15. červenec 2021 10:22

V Hradci Králové se staví inteligentní dopravní systém. Tem má podle magistrátu zajistit větší bezpečnost a přehlednost na silnicích i plynulejší dopravu po městě. Dokončen by měl být v roce 2023 a světelná dopravní signalizace se změní na 38 hradeckých křižovatkách. 

Čtěte také

„Od začátku července se začalo pracovat na pěti křižovatkách. S tím, že do konce července bychom chtěli zahájit práce na dalších dvou přechodech," říká zástupce dodavatele Cross Zlín Ivo Gajdošík.

A doplňuje, že se začíná stavebními pracemi, které jsou teprve na svém začátku.
„Víceméně se teprve začalo se sondážními výkopy a pokračuje se v trasách, kde je zapotřebí položit nová kabeláž. Podle odhadu by rekonstrukce takové jedné standardní čtyřramenné křižovatky měla trvat zhruba šest týdnů."

Čtěte také

Chytré zařízení by mělo ve městě zajistit plynulejší dopravu a hlavně rychlejší průjezd městské hromadné dopravy.
„Bude tam i lepší průchod pro nevidomé a slabozraké. A současně všechny ty křižovatky budou komunikovat s dopravně řídící ústřednou, která bude moci zasahovat do samotného řízení."

Ve městě by se také mělo objevit zhruba 40 přehledových kamer.
„Ty budou monitorovat dopravy a měly by potom být také puštěny i občanům do éteru, tak lidé by se měli mít možnost podívat na aktuální dopravní situaci i přes kamerový systém. A současně se jedná i o penalizační systémy, kde budou umístěny systémy jak na měření okamžité i úsekové rychlosti, a v neposlední řadě se bude hlídat i průjezd vozidel na červenou."

Čtěte také

Podle mluvčí magistrátu Kateřiny Šmídové by se práce neměly nijak zásadně dotknout řidičů.
„Provoz bude minimálně omezený pro řidiče. Chodci budou muset v místech, kde budou zrovna probíhat stavební práce, počítat s omezením. Kdy jeden z přechodů bude vždy na křižovatce uzavřený."

Město zaplatí za systém téměř 230 milionů korun.
„Město také již zažádalo o dotaci z operačního programu Doprava, která by mohla činit až 157,8 milionů korun," dodává Kateřina Šmídová.

Celý Inteligentní dopravní systém by měl být uveden do provozu v dubnu roku 2023.

Spustit audio

Související