Křižovatku Fortna v Hradci Králové čeká přestavba a bude tak neprůjezdná. Od kdy a na jak dlouho?

7. únor 2022 08:39

Královéhradeckou křižovatku u zimního stadionu, které místní říkají Fortna, čeká kompletní přestavba. Spolu s tím chce město opravit i přilehlý Moravský most přes Orlici. Stavba by měla začít v dubnu. Oproti původnímu plánu mají práce trvat kratší dobu, za to ale bude křižovatka zcela neprůjezdná. 

Čtěte také

Omezení čekají i autobusové a trolejbusové linky. Křižovatkou Fortna u zimního stadionu projíždí sedm denních a dvě noční linky. Ty budou muset od dubna změnit svoji trasu - tudy už neprojedou. Město tu chce totiž vybudovat místo stávající křižovatky kruhový objezd.

„Fortna bude realizovaná ne částečnou uzávěrou, ale plnou uzávěrou. A dojte k tomu, že se zkrátí její rekonstrukce ze čtrnácti měsíců zhruba na šest měsíců. Šest měsíců bude ta hlavní část a tři měsíce dodělávání nějakého okolí,“ říká náměstek primátora pro majetek Pavel Marek z hnutí ANO.

Čtěte také

A dodává, že současně se bude opravovat i nedaleký Moravský most přes Orlici. Ten zůstane pro vozy MHD průjezdný.

Kudy tedy budou trolejbusy a autobusy jezdit vysvětluje dopravně-technický ředitel hradeckého dopravního podniku Vladimir Pejřil. „Trasa povede náhradní cestou po Orlickém nábřeží do ulice Jana Koziny a bude vyúsťovat na křižovatce u soudu. Za zastávku Zimní stadion bude v době uzávěry zřízena náhradní zastávka přímo na Moravském mostě a za zastávku v Komenského ulici zřídíme náhradní zastávku u soudu.

Křižovatkou vedou trolejbusové linky a sejmutí trakčního vedení bude jedním z prvních kroků stavbařů.

Čtěte také

„Máme přes devatenáct kusů trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem, tak je použijeme k tomu, že dokážeme část ulice Jana Koziny projet i bez trolejového vedení na bateriový pohon trolejbusu. Na svoji původní trasu se natrolejuje, jak my říkáme, v náhradní zastávce u soudu, vysvětluje Vladimír Pejřil.

Dopravní uzávěra se dotkne také řidičů, pro ty bude úplně uzavřen kromě křižovatky Fortna i Moravský most a budou tak muset jet přes řeku jinudy.

„Předpokládá se, že objízdná trasa povede přes Malšovický most, ulicí Malšovická a Nezvalova, popisuje mluvčí královéhradecké Policie Iva Kormošová.

Úplně hotovo by mělo být před začátkem příští zimy.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související