Hradec Králové je rájem cyklistů. Člověk se dopraví na kole za 15 minut z jednoho konce na druhý

21. září 2021

Evropský týden mobility se koná od 16. do 22. září a každý rok nás po celé republice upozorňuje a inspiruje k tomu, abychom nechali auta doma a vyzkoušeli i jiné alternativní druhy dopravy. A těch je stále víc a víc, nejen kola, ale nejrůznější koloběžky, elektrické skateboardy, člověk se až někdy diví, na čem všem se dá dnes jezdit.

Jana Svobodová z Magistrátu města Hradce Králové přišla za organizátory všechny na Týden mobility pozvat. Přišla jste nebo přijela?
Přijela jsem na kole. Po Hradci se jezdí krásně na kole a myslím si, že je to teď poslední dobou i nejrychlejší. Máme tady úžasnou síť cyklostezek, dá se všude krásně dojet na kole a nejsou tu ani žádné kopce.

Jana Svobodová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co je to vůbec Evropský týden mobility?
Evropský týden mobility je přeložený název Europe mobility week, což je celoevropská kampaň, do které se letos zaregistrovalo přes 2 500 měst nejen v Evropě. Ta kampaň je poměrně rozsáhlá, protože se snaží upozornit jednou ročně alespoň po dobu jednoho týdne na to, že nemusí jezdit jeden člověk v jednom autě do práce, když bydlíme 3 km od zaměstnání a podobně. Ale není to jen o dojíždění do zaměstnání, ale i do školy a podobně.

Kdo pojede ve středu 22. září autobusem MHD v Hradci Králové a ukáže řidičský průkaz panu řidiči, tak může cestovat zdarma.
Jana Svobodová, Magistrát města Hradec Králové

Týden mobility se koná pravidelně už od roku 2002. A funguje tato kampaň? Je v ulicích Hradce Králové vidět, že lidé dávají ve větší míře přednost třeba autobusu městské hromadné dopravy nebo jdou pěšky?
Je to i moderní trend dnešní doby i mimo kampaň Evropský týden mobility. Města připravují své plány mobility, dělají své vize, jak by jejich doprava vypadala za 20, 30 let a snaží se nějakým způsobem dopravu, ale i mobilitu, což znamená veřejná prostranství, infrastrukturu a podobně, řešit. Protože doprava stoupá a stává se v současné době velkým problémem ve městech. Téma rezonuje po celý rok, ale kampaní Evropský týden mobility se snažíme na to poukázat i množstvím akcí, i různými dopravními opatřeními, komunikujeme s lidmi, snažíme se jich ptát na jejich názory.

Čtěte také

Je nějaká země, která se vám osobně líbí a která jde v tomto směru příkladem ostatním?
Špatně se to srovnává, protože každá země má svoji historii. Porovnávat se třeba s Holandskem by bylo příliš troufalé. Ale samozřejmě Belgie, Holandsko a další země by nám mohly jít příkladem. Tam chodí lidé hodně pěšky nebo jezdí na kolech.

V Hradci Králové začaly jezdit hodně elektokoloběžky. Ovšem koloběžkáři často jezdí i tam, kde by neměli, to znamená po chodnících, střetávají se s chodci, takže vznikají třenice.
To je v současné době velké téma v Hradci Králové. Já osobně, to je teď můj osobní názor, si myslím, že je to hodně o lidech. Že ta služba jako taková špatná není, ale líbí se mi. Ale jde o to, jak ji lidé využívají a jak se ke koloběžkám potom chovají. Že například nezaparkuji uprostřed chodníku nebo křižovatky.

Má letošní Evropský týden mobility také nějaký svůj podtitul?
Ano, letošní podtitul zní Cestovat zdravě, cestovat udržitelně. Což vystihuje to, o čem se tady právě bavíme. Při cestě do práce se raději projet na kole, než si sednout do auta a 20 minut stát v zácpě. 20 minut je teď zhruba v hradeckých podmínkách, myslím si, že v Praze a jinde by to bylo ještě maličko komplikovanější. Ale po Hradci se člověk dopraví na kole za 10 až 15 minut z jednoho konce na druhý. Není problém kolo využít.

Čtěte také

Ve středu 22. září bude na Velkém náměstí v Hradci Králové velký den bez aut, který zakončí celý Evropský týden mobility.
Ano, to je největší akce, která v uplynulých 3 letech probíhala na Masarykově náměstí. Letos jsme většinu akcí přesunuli na Velké náměstí. Tam se můžete těšit na půjčování koloběžek, elektrokol, skládaček, budou tam koncerty kapel Základní umělecké školy Střezina, vystoupí tam STO Jazz Orchestra od pěti hodin a bude tam rikša z divokolárny. Přijďte se za námi podívat. Chystá se Vize mobility města do roku 2040 a společnost Afry bude představovat výstupy z průzkumu, které doposud získala. Myslím si, že to bude zajímavá diskuze. Na webu www.hradecjede.cz jsou veškeré informace o plánu mobility. Můžete se tam podívat.

A právě se středu 22. září také kdo pojede autobusem městské hromadné dopravy v Hradci Králové a ukáže řidičský průkaz panu řidiči, tak pojede zdarma.
Ano, pojede zdarma. Jen musí nastoupit předními dveřmi a prokázat se řidičským průkazem.

Jakub Schmidt a Jana Svobodová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Janou Svobodovou z Magistrátu města Hradce Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.