Jak se žije skupině zhruba pěti desítek ukrajinských utečenců v autokempu Rozkoš u České Skalice?

25. březen 2022 08:49

V Česku dochází ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Někteří tak přechodný domov nachází ve společenských místnostech domovů pro seniory,  turistických ubytovnách nebo kempech. Platí to třeba i pro Autokemp Rozkoš u České Skalice, kde zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

V autokempu je ubytovaných pět desítek utečenců, v jakých podmínkách žijí?

Vedení městského autokempu jim poskytlo to nejlepší, co má k dispozici. Tedy 3 apartmány, které mají kapacitu 12 míst, utečenců v nich teď žije 17.

Čtěte také

A potom lidé z Ukrajiny dostali k dispozici 12 chatek se sociálním zařízením, ve kterých si mohou uvařit nebo se třeba osprchovat.

Kemp má ještě dalších 6 chatek vybavených sociálním zařízením, ty ale právě prochází opravami a hotové by měly být příští týden. A pokud bude potřeba, tak je město Česká Skalice poskytne dalším uprchlíkům. Potom už jsou k dispozici jen chatky bez jakéhokoliv zázemí.

Skupinu uprchlíků ubytovanou v kempu tvoří kromě tří mužů v seniorském věku pouze ženy a děti. Řada žen už si našla práci a nejmladšímu z dětí je jeden rok.

Kemp je závislý na turistickém ruchu a tedy i pronájmu míst během hlavní sezóny. Jak dlouho mohou uprchlíci v kempu zůstat?

Čtěte také

O tom bude na konci dubna jednat rada města. A radní samozřejmě čeká dilema, protože uprchlíci dostali k dispozici opravdu to nejlepší, co kemp nabízí a právě o tohle ubytování je každoročně mezi návštěvníky největší zájem.

Apartmány nebo chatky jsou tak teď už na některé termíny v hlavní turistické sezóně rezervovány a někdy dokonce i zaplacené. První pobyty jsou zamluveny na květen. V kempu tak teď pravidelně zvoní telefony a turisté se ptají, jestli jejich objednaný pobyt, s ohledem na mimořádnou situaci, tedy ubytování uprchlíků, stále platí.

Autokemp Rozkoš - celoroční ubytování v kempu blízkém přírodě.

Přesnou odpověď jim však zatím nikdo dát nedokáže. Vše záleží na dalším vývoji situace.

Spustit audio

Související