Američan, žijící v malé obci na Náchodsku, nabídl zázemí mladé ukrajinské mamince se dvěma syny

16. březen 2022 08:38

V Česku je podle odhadů už víc než 220 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, najít pro ně zázemí je proto stále těžší. Ubytovny i turistické kempy jsou na řadě míst republiky obsazené a zástupci měst a obcí jsou tak vděční za každou nabídku od svých obyvatel. Ty naštěstí stále přichází a to i za cenu zdánlivě nepřekonatelné jazykové bariéry. 

Čtěte také

„Dobrý den!“ Okrajová část Teplic nad Metují, malého městečka na Náchodsku. Američan Robert vítá ženu z Ukrajiny a její dva syny. „Do you speak english? No? It is no problem.

Robert sice v Česku žije už devět let. Kromě pár českých slovíček ale umí pouze anglicky. Rodina uprchlíků zase mluví jen svým rodným jazykem.

„Come in.“ I tak Robert zve trojici utečenců dál a nabízí jim jeden z pokojů ve svém domě, bydlet je zdarma nechá minimálně půl roku.

V kuchyni, která bude společná pro všechny, má postarší Američan notebook. Ten bude teď nahrazovat překladatele. Robert na klávesnici píše větu anglicky, z reproduktorů se ozývá překlad do ukrajinštiny a následně i do češtiny.

Díky mikrofonu v notebooku to jde i opačně. Nový způsob komunikace zkouší i jeden z ukrajinských chlapců. Jeho slova překladač automaticky přepisuje do angličtiny.

Čtěte také

Mladá maminky Teťana a její dva chlapci budou mít k dispozici pokoj, který jinak o víkendech využívá Robertův osmiletý syn. K posteli si stěhují matraci a několik málo věcí, které si s sebou z Ukrajiny přivezli.

Jak bude tohle soužití fungovat se teprve ukáže. Teťana ale se syny získala zázemí, o jakém se velké části jejich krajanů může zdát. Jen o pár kilometrů dál totiž třeba skupina čtrnácti uprchlíků bydlí pohromadě ve společenské místnosti domova pro seniory, ve stejném areálu musí dlouhodobě nevyužívaný starý služební byt stačit skupině jedenácti lidí.

Spustit audio

Související