Uprchlíkům dal k dispozici celý dům. Tisíce dalších Čechů nabízí byt nebo alespoň jednu místnost

1. březen 2022 18:18

Ministerstvo vnitra eviduje téměř čtyři tisíce nabídek na ubytování lidí z Ukrajiny utíkajících před válkou. Města a obce uvolnily pro potřebné ubytovny, podnikatelé část hotelů, pomoc ale nabízí i jednotliví lidé. Někteří mají volnou třeba jen jednu místnost ve svých bytech, jiní dávají k dispozici celé domy.

„Říkali jsme si, že když je to volné, tak to může posloužit tomuto účelu,“ říká Aleš, starší muž žijící v Libňatově, malé obci na Trutnovsku.

Čtěte také

Vede mě do domu, ve kterém dříve bydlela jeho rodina, teď je ale prázdný. „Je to prostě kompletně vybavené, s povlečením a s dekami. Tady může být jedna rodina odděleně. Je to připravené, k dispozici je tu hned myčka, lednička i trouba.

Dům má dvě patra, dvě koupelny a společnou kuchyň. Podle Aleše se do něj v případě potřeby vejde až patnáct lidí. „Tady mají i děti k dispozici nějaké hračky.

Při otázce proč ho nabízí uprchlíkům, se mu hlas znatelně zachvěje. „Když to vidíte, co se tam děje, tak nám to prostě nedá. Jsme připraveni klidně jim to na rok poskytnout.

Fotografie z hranic na Ukrajině - pomoc uprchlíkům před válkou

Na kuchyňské lince jsou už připravené základní potraviny, hygienické potřeby nebo třeba sladkosti pro děti. „Přichystali jsme to, aby tady měli hned s čím začít.

Čtěte také

Několik matek s dětmi sem už měl po dohodě s jednou z neziskových organizací přivézt starosta obce Jaroslav Pich. Z ukrajinských hranic ale nakonec přijel sám. „Ony přešly hranice, ale když jsme je už nakládali do auta, tak se rozhodly jet dál spolu s dalšími lidmi ze své skupiny, která měla celkem 100 členů. Viděli jsme, že chtějí být pohromadě. Takže jsme pak neřešili, že bychom je vezli do Libňatova, měly už zařízené hromadné ubytování v Hluboké nad Vltavou. Jde o přátele z jedné vesnice.

Nakonec tak část uprchlíků pomohl alespoň převézt jinam, čekat u hranic na jiné podle něj nemělo smysl. „Hrozný zmatek, dlouhé čekání. Navíc tam přijížděli stále lidé, aniž by měli domluveno, koho odvezou. Byli tam navíc a blokovali parkoviště i dopravu. Vše bylo takové nepřehledné a nejisté.

Přesto je Jaroslav Pich připravený se na ukrajinské hranice v případě potřeby vrátit. I proto, že ubytování nebo materiální pomoc nabízí v Libňatově další a další lidé.

Spustit audio

Související