Ukrajinské peníze jsou uprchlíkům k ničemu, banky a směnárny jim je většinou odmítají vyměnit

16. březen 2022 07:48

Řada uprchlíků z Ukrajiny je v České republice ve složité finanční situaci a to i přesto, že si ze své rodně země přivezli peníze. Ukrajinskými hřivnami tady totiž za současné situace platit nemohou, banky a směnárny výměnu většinou odmítají. Hřivny navíc ani nemohou poslat zpátky svým rodinám.

Čtěte také

„Na Ukrajině jsme žili s mámou a bratrem,“ říká Lujiza, mladá sympatická dívka s dlouhými tmavými vlasy. Dočasné zázemí našla v Domově pro seniory Tmavý Důl na Trutnovsku. Společně s dalšími deseti lidmi dostali k dispozici starý a dříve nevyužívaný služební byt 3+1 v areálu zařízení. „Přivezli jsme si s sebou ukrajinské peníze.

S pomocí překladatelky mi vypráví, že před odjezdem z Oděsy vybrala z bankomatu 14 tisíc ukrajinských hřiven, podle současného kurzu České národní banky asi 11 tisíc korun.

Při útěku se je pokusila vyměnit v Moldavsku, tam jí ale za ně nabídli 20 dolarů, tedy zhruba 450 korun. Tady už jsou jí ukrajinské peníze úplně k ničemu. „Na vlakovém nádraží, když jsme přijeli, tak mi hned řekli, že mi peníze nevymění.

Čtěte také

Vyměnit hřivny jí v Česku odmítli všude, kde se o to pokusila. Navíc je nemůže ani poslat zpátky rodině, která se v Oděse ocitla úplně bez peněz.

„Chtěla bych pomáhat, moc ráda bych tady pracovala.
Během rozhovoru Lujiza několikrát zdůrazňuje, že chce pracovat, aby na nikom nebyla závislá.

Podobně jsou na tom třeba i Alla a Teťana, které se svými dětmi utekly z Charkova. „Sebraly jsme jen to nejpotřebnější a rychle odešly.

Staré struktury s novými lidmi se živí dál na státním majetku a veřejných financích.

V Česku zatím platí pomocí platební karty, nějaké peníze teď navíc dostaly díky sbírce, kterou mezi sebou uspořádali zaměstnanci domova. „Abyste si mohly koupit něco pro sebe a pro děti, co budou potřebovat, říká jim ředitel domova pro seniory Antonín Stanislav.

Čtěte také

Za peníze i přístup personálu Alla i Teťana opakovaně děkují. Z pomoci jsou překvapené, z diskuzí na internetu totiž mají pocit, že Ukrajince v Česku nikdo nechce.

S pláčem přitom říkají, že s dětmi přijely jen proto, aby byly v bezpečí, a na Ukrajinu se chtějí vrátit hned, jak to půjde. „Jakmile skončí u nás to zabíjení, tak pojedeme domů. Moc bychom si to přály.

Spustit audio

Související