Desítky lidí už vyhledaly psychologickou pomoc v Krajském asistenčním centru pomoci v Hradci

14. březen 2022 07:42

Psychologickou pomoc v Krajském asistenčním centru pomoci v Hradci Králové už musely vyhledat desítky lidí utíkajících z Ukrajiny. Jak práce tamních psychologů a takzvaných interventů vypadá, to zjišťoval reportér Jakub Vik.

Čtěte také

„Z jaké oblasti jste přišli?“
„Z Luhanska.
„Jak se cítíte?
„Dobrý, díky moc.
„Už je to dobrý? Stres už je...?
„No stres, to i bude stres, protože tam je táta a máma mé manželky. Zůstali tam. Takže stres bude tam.

Psycholog Martin Kašpar obchází ve volné chvíli čekárnu krajského asistenčního centra a snaží se vytipovat lidi, kteří by mohli být kvůli své životní situaci rozrušení a mohli by potřebovat pomoc. Těm pak nabízí, jestli se nechtějí se svými problémy a starostmi svěřit.

Čtěte také

Muži, který se představuje jako Sergej, Martin Kašpar ukazuje, kudy se k psychologům dostane. „Víte o tom, že u nás se můžete tady s námi potkat a že vám poskytneme podporu?
„Ano, budu to vědět, díky moc.

Kromě psychologů tu působí také takzvaní interventi, kteří jsou vyškoleni v první psychické pomoci. Jak říká psycholog hasičského záchranného sboru Ondřej Sezima, pomoc tu vyhledaly už desítky lidí. „Některé intervence jsou kratší, jiné delší. Hlavní téma je strach, co se kde děje a jak mluvit s dětmi o válce.

Čtěte také

Místnosti jsou stranou od hluku čekárny a podle Ondřeje Sezimy si sem tak lidé mohou přijít odpočinout. Můžou si tu například lehnout, pustit relaxační hudbu a psychologové se člověka snaží uklidnit, podpořit a povzbudit v tom, že bude lépe.

„Jsou v tom limity, jazyková bariéra, těžké je to i pro tlumočníky, míní Ondřej Sezima.

K psychologům v Krajském centru asistenční pomoci v Hradci Králové se připojí také duchovní z římskokatolické, řeckokatolické a pravoslavné církve.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související