Ve staré budově náchodské nemocnice našlo už dočasný domov přes 60 uprchlíků z Ukrajiny

10. březen 2022 08:26

Ještě nedávno prakticky prázdná budova starého areálu náchodské nemocnice je teď plná života. Z pokojů bývalého porodnického, gynekologického a dětského oddělení se postupně stávají byty pro uprchlíky z Ukrajiny. Dočasný domov tam už našlo víc než šedesát lidí, převážně jde o děti. 

Jeden z pokojů bývalé porodnice náchodské nemocnice, nově domov pro dvě ženy a malého chlapce. Jeho matka v nemocnici už dřív pracovala, babička šestiletého kluka přivezla z Ukrajiny po začátku válečnému konfliktu.

„Tady máte zavolat,“ sděluje rodině ředitel náchodské nemocnice Jan Mach. Chlapec je věkem předškolák a stačí už jediný telefonát k tomu, aby mohl nastoupit do školky. „Děkujeme, mějte se pěkně, na shledanou.

Čtěte také

Loučíme se a procházíme ještě nedávno prázdnými prostory několika oddělení. Třeba kolem pokoje, kde teď žijí starší manželé s třiadevadesátiletou maminkou. „Pro ni jsme teď sehnali vozík, aby mohli na vzduch. Protože tady chodí o chodítku, říká Petr Mach.

V provizorně vybudovaných bytech porodnického oddělní žijí momentálně dvě desítky uprchlíků, o patro níž, na bývalé gynekologii, dalších pětadvacet.

„A ještě se tady bude to jedno křídlo budovat. Z bývalé gynekologické ambulance bude jeden byt a zbytek bude formou ubytovny, říká pracovnice nemocnice Petra Hvězdová.

Na byty se mění i dětské oddělení, kde je teď třeba desetičlenná rodina. Na chodbě míjíme čtyři děti, které uspávají miminko v kočárku.

Vstupujeme do místnosti, která připomíná obchod s hračkami. Jde o věci, které uprchlíkům Češi darovali. „Zespoda se vozily pytle od dárců a vše se přebíralo.

Čtěte také

Odměnou jsou rozzářené oči dětí, které své hračky musely nechat ve válkou zmítané zemi a tady si za ně mohou vybrat náhradu.

Zatímco si prohlížíme další věci od českých dárců, zvoní řediteli nemocnice telefon. Dostává zprávu o další rodině uprchlíků. „Babička, maminka, tříapůlleté dítě.

Situace se přitom mění každou hodinu. Někteří ohlášení utečenci nakonec nedorazí, o chvíli později je ale nahrazují jiní. Volná místa ve staré části náchodské nemocnici se tak postupně zaplňují.

Spustit audio

Související