Královéhradecké kongresové centrum Aldis se změnilo v asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky

9. březen 2022 07:38

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v královéhradeckém kongresovém centru Aldis funguje už týden. Za tu dobu tam pomohli pracovníci úřadů i dobrovolníci vyřídit potřebné dokumenty přibližně čtyřem tisícům ukrajinských uprchlíků. Těch tam přijde každý den necelá tisícovka. Centrum funguje nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. 

Čtěte také

Dobrovolník Miloslav právě vydal lístek dalšímu příchozímu, tentokrát šlo o babičku, kterou do asistenčního centra pomoci přišli zaregistrovat její příbuzní. Kolik lidí už dnes prošlo jeho registrem? „Dnes je to 144 osoba.“

Jdu se podívat do celkem slušně zaplnění čekárny. Mojí průvodkyní je Martina Götzová, mluvčí HZS Královéhradeckého kraje. „Je to takové běžné dopoledne v našem královéhradeckém asistenčním centru. Naše praxe je taková, že skutečně přicházejí zejména po ránu a během dopoledne. Potom je trošku pauza, nám se to tady zaplní, a potom nastává zase další, odpolední vlna. Takže se to střídá.

Čtěte také

Jak vlastně vypadá ono celkové kolečko, které musí absolvovat lidí, kteří tady čekají. „Teď jsme právě v prostoru čekárny, kde příchozí vyčkají, než bude ohlášeno jejich pořadové číslo. V čekárně dostanou nějaké základní občerstvení, je tady i dětský koutek, jsou tu samozřejmě stoly a židle, aby si mohli trošku odpočinout.

„Pokud je vyhlášeno jejich pořadové číslo, tak lidé přecházejí do dalšího prostoru, kde se nachází různá specializovaná pracoviště.

Přešli jsme do další místnosti přes policejní hlídku, která na vše dohlíží. Koordinuje chod centra společně s hasiči. „Přesně tak. Hasičský záchranný sbor je takovým hlavním koordinátorem všech činností. Když se lidé už dostanou na tato specializovaná pracoviště, tak jako první prochází kolečkem u cizinecké policie.

Čtěte také

„Dále musí přejít ke kolegům z Oddělení azylové a migrační politiky a následně přes další pracoviště úřadu práce a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vracíme se zpátky do čekárny. Tady pomáhá spousta dobrovolníků. Jedním z nich je i Maxim, který pochází z Ukrajiny. „Pomáháme jim vyplňovat žádosti a podáváme informace, co budou lidé potřebovat.

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v královéhradeckém kongresovém centru Aldis má denní kapacitu odbavení 850 osob. V případě potřeby je ale připraveno vyřídit za 24 hodin žádosti až tisíce lidí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související